Vanuit gedeelde passie voor cultuur, muzikaal activisme en feminisme vinden Julia en Roos het tijd om een docu te maken over een onderwerp waar nog te vaak over gezwegen wordt: geweld tegen vrouwen in Mexico. De te maken documentaire draait om zeven Mexicaanse vrouwelijke muzikanten die hun muziek inzetten en zich uitspreken tegen de structurele straffeloosheid van vrouwenmoorden.

Ni Una Más
Julia Hollander en Roos Wonders

Recordaantal vrouwenmoorden 

Het aantal vermoorde vrouwen neemt toe. Sinds 2015 begon Mexico afzonderlijke data te registreren van de zogeheten “femicidios”, de moord op vrouwen omwille van hun gender. Deze registraties zijn helaas enkel het topje van een grote ijsberg, omdat veel gevallen onder de radar blijven. In quarantaine vanwege het coronavirus groeit de vrees voor geweld in lege straten en huiselijk geweld. Eerder deze week meldde het openbare veiligheidsbureau van Mexico dat het land in april 2020 met 337 zaken het hoogst aantal geregistreerde vrouwenmoorden sinds het bijhouden hiervan telt. 

Ni Una Más

Een documentaire waarin zeven Mexicaanse vrouwen met hun muziek de talloze vermissingen en vrouwenmoorden aan het licht brengen in de strijd tegen het falende rechtssysteem van Mexico 

Filmmakers

Julia (29) studeerde in 2014 af als filmmaker aan de Willem de Kooning Academie, waarna zij een master in sociale en culturele antropologie heeft gevolgd. Tijdens haar onderzoek naar vrouwenrechten in Mexico-Stad werd zij opgenomen in een groep van vrouwelijke muzikanten die in 2018 nog voornamelijk in de LGBTQ-community actief waren als vrouwenrechtenactivisten. Sindsdien is het protest tegen vrouwengeweld enorm gegroeid. Zo marcheerden er 80.000 mensen in Mexico-Stad tijdens afgelopen Internationale Vrouwendag op 8 maart, wat het tot de grootste ooit maakte in Mexico. Roos (25) studeerde af als antropologe in Utrecht met een onderzoek naar klimaatactivisme in Nederland. Daarbij raakte ze gefascineerd door de kracht van muziek en kunst om een boodschap te delen en elkaar te stimuleren om gezamenlijk actie te voeren. 

Ni Una Más

Ni Una Más muziek als kracht

“Ni Una Más” is een statement dat uitgesproken wordt door activistische feministen. Het betekent “Niet één meer” in de vrouwelijke vervoeging (“una”). Het verwijst naar de talloze vrouwenmoorden die in heel Mexico dagelijks worden gepleegd. Door het falende rechtssysteem worden moordenaars niet of nauwelijks berecht. Vrouwen pikken het niet langer en zijn het zwijgen en de voortdurende angst beu. Je voelt aan alles dat ze boos zijn op de machocultuur en op het falen van de staat. Boos ook over het geweld, de moorden en de vermissingen. 

Crowdfunding

Het budget van €12.500 dat ze voor dit project vragen is voor het realiseren van de film en wordt onder andere besteed aan: twee retourtickets voor vier crewleden in november 2020 (of 2021, afhankelijk van de coronacrisis) en maart 2021. Film- en geluidsapparatuur. Transportkosten in Mexico-Stad. Verblijfskosten. Catering op de set voor de cast en de crew. Een reisverzekering en een verzekering voor de filmapparatuur. Een donatie is voorwaardelijk, dus als de campagne niet slaagt, krijg je het volledige bedrag retour. Wil jij een steentje bijdragen? Klik dan op deze link.
Samenwerking Wil je de realisatie van de film anders steunen dan met een donatie? Neem dan contact met op via niunamas.doc.info@gmail.com.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de nieuwste Goed Voor Elkaar met Al Season.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here