Twee jaar geleden sprak deze Haerlems Bodem verslaggever singer songwriter Niels Geusebroek voor het laatst. Dat was net voor de geboorte van zijn zoontje Noah en net na de release van zijn eerste soloalbum Lines, dus je kunt je voorstellen dat er in de tussentijd een hoop is gebeurd. Daar waren we bij Haerlems Bodem dan ook benieuwd naar, dus zochten we hem op in zijn woonplaats Amsterdam.

In 2013 komt Niels, na een gouden tijd met de band Silkstone, met zijn soloalbum Lines. Hij is op dat moment nog gespannen over hoe het allemaal gaat lopen. “Met Silkstone schurkten we echt tegen het succes aan. We stonden op Pinkpop en Lowlands en kwamen goed kijken. Als dat dan niet helemaal uitpakt zoals je wil, komen er ineens allemaal vragen in je op. Muziek zit in mijn bloed. Maar heb ik het maximale uit mezelf gehaald als muzikant? Zitten mensen op een soloalbum te wachten? Kan ik dit eigenlijk wel?” Lines knalt uiteindelijk de hitlijsten binnen en in 2014 verkiest 100% NL Niels als beste nieuwkomer. Hij ontroert heel Nederland met het emotionele Take Your Time Girl en ook op het witte doek doet hij het goed met zijn single Street of Hearts voor de film Hartenstraat.

Leave a Little Love Behind

En dan is het ineens tijd voor een volgende stap. “Ik kan inmiddels leven van mijn muziek. Dat is fantastisch: ik hoef niet meer te kiezen tussen muzikant zijn of een andere carrière. Echt een enorme luxe.” De geboorte van zijn zoon Noah, op het moment dat we hem spreken op de kop af 1,5 jaar geleden, doet zijn creativiteit erg goed. “Ik heb meerdere liedjes over hem geschreven op mijn nieuwe album, Wildfire. Zo schreef ik Maybe toen mijn vriendin zwanger was. Er gaat dan zoveel door je heen: word ik een goede vader? Ook het nummer Leave a Little Love Behind komt voort uit  mijn liefde voor Noah. Wat als ik er straks niet meer ben? Wat laat ik dan voor hem achter? Iets van mezelf? Door de komst van Noah en mijn succes als soloartiest zit er veel meer positiviteit in deze plaat. Dat hoor je er zeker aan af.”

Het combineren van het vaderschap met het relatief ongeordende bestaan van muzikant is niet altijd makkelijk, maar levert een hoop op. “Ik ben op een gegeven moment gewoon begonnen met schrijven. Eerder rommelde ik altijd thuis wat aan, nu moest ik logistiek plannen, ruimte maken. Daardoor moest ik de inspiratie afdwingen, maar dat werkte wel. Alle liedjes op Wildfire zijn het resultaat van een samenwerking, een collectief. Dat is heel relaxed. Ik heb ook echt de tijd genomen om dit album te schrijven. Het had misschien wel sneller gekund, maar ik heb ook gewoon een heleboel aandacht aan mijn kind besteed. Ik ben ontzettend blij dat ik van dat opgroeien zoveel mee heb gekregen.”

Niels in gesprek

Sarah Bettens

Eén van de meest bijzondere samenwerkingen op Wildfire is het nummer All I Want. Dit romantische duet is gezongen met één van de favoriete artiesten van de interviewer van vandaag: Sarah Bettens (van K’s Choice, red.). “Ik had dat nummer geschreven en wilde het opnemen, maar ik vond het gewoon niet spannend genoeg. Het kon niet gedragen worden door alleen mijn stem. Dus wist ik al vrij snel dat ik het een duet wilde maken.” De keuze voor Sarah komt voort uit een toevallige ontmoeting bij een tankstation. “Ik stond daar na een optreden en er komt ineens een heel lief meisje naar me toe om te vragen of ik Niels Geusebroek ben. We raakten aan de praat over muziek en zij vertelde me dat ze de merchandising doet voor Sarah Bettens. En ineens valt bij mij het kwartje: Sarah hoort in mijn duet. Dat zou echt geniaal zijn.” Ze geeft hem het nummer van de manager en Niels stuurt zijn idee. “Dat was spannend: de manager verontschuldigde zich zelfs dat hij, ondanks dat België en Nederland zo dicht bij elkaar zijn, nog nooit van me had gehoord. Maar hij vond het tof! En Sarah ook! We zijn toen ze op toernee was in Nederland de studio ingedoken en binnen een uur stond het erop. Dat was echt een enorm compliment: gewaardeerd worden om de muziek die je maakt, zonder dat de luisteraar eigenlijk weet wie je bent.”

Want daar gaat het volgens Niels om in de muziekwereld: authenticiteit. Jezelf volledig geven, en nooit doen wat jij denkt dat de massa wil horen. “Het gaat om kwaliteit. U2 kan morgen een kutplaat maken, maar die wordt vervolgens ook gewoon niet gedraaid. Armin van Buuren zei daar laatst iets heel moois over. ‘Of een nummer nou op driehoog achter in een flat in elkaar wordt gezet, of door Beyoncé wordt gezongen: ik zoek gewoon goede muziek. Ongeacht wie dat gemaakt heeft.’ Een echt goede plaat begint vanuit je eigen emotie. Dat je een nummer hebt gemaakt en later superenthousiast in de auto zit omdat je het écht een kicken liedje vindt. Als dat liedje dan een jaar later op de radio komt en mensen hebben óók dat gevoel, dan heb je het goed gedaan. Dan heb je jezelf erin gelegd.”

Toekomstdromen

De tour voor Wildfire begint in maart, maar Niels wil gerust doorstomen in het festivalseizoen. “Ze mogen me allemaal bellen, ik wil overal bij zijn. Ik ben er klaar voor, de band is er klaar voor: nu ligt het lot verder in de hand van de goden. Ik wil gewoon zoveel mogelijk spelen!” En daarna? “Daarna zie ik wel weer. Ik zou heel graag een jaar op Bali willen wonen. Of later, als ik ouder ben, een traiteur beginnen. Lekker een beetje rommelen met eten. Het kan alle kanten op. Maar nu wil ik vooral muziek maken die mensen raakt. Met Wildfire leg ik toch weer een beetje van mezelf neer bij het publiek. Dat is spannend, maar voelt verdomd goed.”

Nieuwsgierig geworden naar het album? Wildfire is nú verkrijgbaar. Daarnaast mogen we de plaat maar liefst 5 keer weggeven! Mail naar info@haerlemsbodem.nl en wie weet ben jij straks de gelukkige eigenaar van Wildfire!

Foto’s: Jaap Kroon

Met dank aan The Darling voor het mogen gebruiken van haar geweldige etalage/huiskamer!

Niels in woonkamer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here