Wie niet van katten houdt, moet misschien nu even iets anders gaan lezen, maar voor liefhebbers van deze eigenzinnige pluizige schepsels is er goed nieuws! Na maanden crowdfunden, regelen en zweten is op 4 oktober Haarlems eerste kattencafé geopend.

Eindelijk werd de droom van Maureen van der Meij en Stefan van den Berg werkelijkheid. Met iets meer dan 80% van hun beoogde financiële doel behaald, konden ze van start. De hele zomer hebben ze keihard gewerkt en ze zijn dan ook ontzettend trots op het resultaat. En terecht. Jippie’s Kattencafé is een hele fijne combinatie van huiselijke gezelligheid en professionele horeca.

Leuk voor mens en kat

Bij binnenkomst moet je even je handen wassen en de huisregels lezen. Is de voordeur goed dicht, dan kun je verder lopen en kom je in een knusse huiskamerachtige lunchroom met diverse zitjes her en der. Aan het eind een grote leestafel en in het midden de bar die volledig achter glas zit. Verder is de ruimte een ode aan de katten.

Het initiatief van Maureen en Stefan werd namelijk opgemerkt door de zoon en broer van mevrouw Van Velzen uit Heemstede, die bezig waren met haar verhuizing. Mevrouw Van Velzen verzamelde gedurende haar leven honderden katten- en poezenparafernalia. De complete verzameling werd gedoneerd aan Jippie’s Kattencafé en vormt nu een ware tentoonstelling in kleine en grote vitrinekasten door de hele ruimte. Tot slot is er een soort winkelhoekje met allerhande ‘kattenspullen’ zoals sieraden en kleding, tassen, kaarten en andere accessoires.

Maar natuurlijk is er ook gedacht aan de echte katten. Aan de muren hangen kleine bedjes, er is een klimboom en er zijn enkele touwbruggen langs het plafond gespannen zodat ze lekker vanuit de hoogte kunnen neerkijken op het menselijk gepeupel onder hen. Zoals het goede katten betaamt. Op de grond liggen speeltjes en er is een klein fonteintje waar continu vers drinkwater uit stroomt.

Even kennismaken

Je kunt het niet helpen: zodra je binnenkomt speur je direct de ruimte af op zoek naar katten. Gelukkig hoef je niet lang te zoeken. In de boom, in één van de bedjes of gewoon vlak voor je neus. Op dit moment zijn er drie katers (Arie en Red en Spooky) en twee poezen (Eva en Hanna). Binnenkort komen daar nog een poes (Kimberley) en een kater (Simba) bij. Eind oktober zijn er dan vier katers en vier poezen en is de familie compleet! En net als in een familie heeft elke kat zijn eigen persoonlijkheid. Arie is stoer, Spooky is een beetje verlegen en Red laat zich als een prins aaien en vertroetelen. Alle katten komen uit asiels door heel Nederland. Stefan en Maureen waren duidelijk in hun wens: het moesten asielkatten zijn. Het café moet namelijk leuk zijn voor mensen, maar vooral voor katten. Ze vonden het belangrijk om deze dieren een nieuw thuis te geven waarbij het enige adoptiecriterium is dat ze sociaal met mensen kunnen omgaan.

Zielig?

Sommige mensen zijn bezorgd over het welzijn van de katten. Maar als je binnenkomt snap je al snel dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. De gemiddelde huiskat heeft het slechter. Stefan: “De katten zijn al ruim twee weken hier. Nog voor het café voor publiek werd geopend. Zo hebben ze kunnen wennen en voelen ze zich inmiddels helemaal thuis.
Verder mogen er maximaal 20 mensen tegelijk naar binnen en kunnen de katten zelf kiezen of ze er wel of liever even niet zijn. Via een grappig poortje in de muur kunnen ze terecht in hun persoonlijke ‘mensvrije’-ruimte. Tot slot krijgen ze elke dag biologisch kattenvoer van sponsor Yarrah.

Op de kaart

De meeste mensen komen waarschijnlijk voor de poezen maar ook als er even geen katten zijn die zin hebben in geknuffel, kun je hier goed zitten en genieten van een lekkere lunch. Op de kaart staan verschillende speciale theesoorten. Maureen vertelt dat die in samenwerking met de Haarlemse drogisterij Van der Pigge zijn samengesteld (waaronder ook een speciale Kattencafé-blend). Daarnaast biedt Jippie’s diverse zoetigheden aan zoals taart en muffins, maar ook soepen, broodjes en pannenkoeken. Of reserveer voor een uitgebreide high-tea (kinderen mogen ook mee). Alcohol wordt er niet geschonken.

Voor de creatievelingen en actievelingen zullen activiteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd worden. Meer informatie hierover kun je vinden op de site. Hier kun je ook reserveren. Dat is handig, want vol is vol!

Jippie’s Kattencafé vind je in de Keizerstraat 10 op de rand van de Vijfhoek. Ze zijn geopend van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here