In juli lanceert Haarlems Bodem een eigen vacaturesite: Bodemwerk – Haarlemse banen voor het opscheppen. Een nieuw platform waar Haarlemse werkgevers en werkzoekenden elkaar kunnen treffen. Michel Lindenborn en Maarten van den Berg zijn niet alleen de kersverse leden van de Raad van Bestuur van Haerlems Bodem, maar ook de initiatiefnemers van dit hyperlokale jobboard. Tijd om met hen koffie te drinken en ze hier een paar vragen over te stellen.

Banen voor het opscheppen

“Bodemwerk voelde eigenlijk als een ontbrekende schakel.” opent Michel het gesprek. “Als Haarlemmer kun je  al bijna 10 jaar op Haerlems Bodem terecht voor toffe items over culturele activiteiten in de stad. Of voor leuke achtergronden en interviews. Culinaire ontdekkingstochten, bijzondere lokale initiatieven, verzin het allemaal maar. Wat ons betreft hoort het thema ‘werken in Haarlem’ daar ook bij. Met Bodemwerk hopen we van Haerlems Bodem een nóg completer platform te maken.”

Maarten vult hem aan: “We willen met Bodemwerk het lokale betaalbare alternatief zijn voor de traditionele online jobboards. Per maand bereiken we met Haerlems Bodem zo’n 10.000 paar ogen. Daar zitten natuurlijk ook genoeg werkzoekenden bij. Als ondernemer betekent dat, dat je voor een scherpe prijs jouw vacature onder de ogen brengt van een relevante en hyperlokale doelgroep. En als werkzoekende is Bodemwerk een alternatieve plek om interessante functies bij jou in de buurt te ontdekken.” 

Maarten van den Berg; bestuurslid Stichting H.A.M.E.R. en initiatiefnemer van Bodemwerk

Het moet een beetje sprankelen

“En daarnaast moet het ook gewoon een stuk minder saai kunnen dan die sites met 3 miljoen vacatures zonder opmaak”, zegt Michel lachend “Een goede vacature brengt behalve informatie, ook een gevoel over. Zodat je snapt waar je straks terechtkomt. Een passend beeld en een goede tone of voice zijn daarbij echt bepalend. Daar denkt onze redactie dus ook graag in mee. Je vacature moet een beetje sprankelen, zeker nu er relatief veel werkaanbod is. Op Bodemwerk liggen de Haarlemse banen straks letterlijk voor het opscheppen!” 

Maarten knikt instemmend. “Een platte vacature database past ook helemaal niet bij Haerlems Bodem,” zegt hij. “We willen de lezers altijd iets prikkelends aanbieden, iets wat ze nog niet kennen. Daarom gaan we op Bodemwerk ook echt in gesprek met Haarlemse ondernemers, zodat zij een extra plek hebben om de zichtbaarheid van hun werkgeversmerk te vergroten. We maken daar een mooi artikel van dat helemaal los staat van een specifieke vacature, maar waar geïnteresseerden wel meer te weten kunnen komen over hun wellicht toekomstige werkgever. Het gaat dan echt over waarom het nou zo tof is om bij dat bedrijf te werken. Over wat er allemaal gebeurt achter die grote rolluiken in de Waarderpolder. De bedrijvigheid in de regio is enorm, maar we hebben er vaak helemaal geen idee van. We vinden het leuk om daar eens wat meer inzicht in te geven, voor een tarief waarvan ook een kleine ondernemer niet hoeft wakker te liggen.”

“We willen met Bodemwerk het lokale betaalbare alternatief zijn voor de traditionele online jobboards.”

Maarten van den Berg

Alleen maar winnaars

Dan is de vraag natuurlijk: wat kost het dan? Maarten geeft antwoord: “Het plaatsen van een vacature op Bodemwerk kost 75 euro in de eerste maand en 50 euro per maand daarna. Volledige advertorials, inclusief fotomateriaal zijn er al voor 550 euro. Voor dat bedrag krijgen werkgevers de mogelijkheid hun bedrijf te laten zien in een uitgebreid artikel én worden ze via de kanalen van Haerlems Bodem actief verspreid. Maar dan toch, de olifant in de kamer: waarom eigenlijk geld vragen voor plaatsing op een journalistiek platform als Haerlems Bodem?

“Dat is simpel en daar kunnen we denk ik heel transparant over zijn.” licht Michel toe “Een journalistiek product maken kost gewoon geld. Óók als je grotendeels op vrijwilligers leunt. We maken kosten voor het in de lucht houden van de website, voor software die nodig is om onze artikelen te kunnen maken en via social te verspreiden. Zoals gezegd, de redactie bestaat grotendeels uit vrijwilligers, maar we hebben ook betaalde krachten nodig om te zorgen voor continuïteit. Daar zijn inkomsten voor nodig.” 

Maarten vult aan: “Met deze keuze voor betaalde vacatures winnen we allemaal een beetje. De Haarlemse ondernemer kan laagdrempelig vacatures plaatsen op een relevante plek, het is handig voor de Haarlemse werkzoekende én het helpt Haerlems Bodem om journalistiek onafhankelijk te kunnen blijven opereren.”

Michel Lindenborn; bestuurslid Stichting H.A.M.E.R. en initiatiefnemer van Bodemwerk

Help de Horeca

Tegelijk met het lanceren van Bodemwerk, start Haerlems Bodem met een initiatief om de Haarlemse horeca te ondersteunen. De snelle opeenvolging van de versoepelingen zorgen voor voor grote uitdagingen op het vlak van de personele bezetting. Maarten: “We hebben in het verleden op Haerlems Bodem al vaak over de lokale horeca geschreven, maar die exposure is nu niet per se waar de behoefte van een restaurateur ligt. Bezoekers komen voorlopig wel. Uitdagender is of er voldoende bemanning is om die vraag aan te kunnen. Dat is waar Haerlems Bodem met Bodemwerk goed bij kan helpen. We bieden daarom alle horeca in de regio Kennemerland de mogelijkheid om gratis vacatures te plaatsen op Bodemwerk, voor de rest van 2021. Voor ons een klein gebaar, waarmee we hopelijk werkzoekenden nóg sneller aan de slag krijgen op de Haarlemse terrassen.” Michel begint te lachen: “Dorst. Daar is het eigenlijk allemaal uit ontstaan. En niet te lang willen wachten op de oplossing voor dat probleem.”

Plaats, zoek, vind, verbind

Ben jij een werkgever met een vacature? Klik dan hier om je vacature te plaatsen, ook als je gebruik wilt maken van het horeca-initiatief.

Zoek je een baan in Haarlem? Dan kun je vanaf 7 juli terecht op Bodemwerk. Voeg de website toe aan je favorieten om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod.) 

Meer informatie nodig over Bodemwerk of het Help-de-Horeca-initiatief? Neem dan contact op met Michel Lindenborn, via michel@haerlemsbodem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here