Heugelijk nieuws voor het Noord-Hollands Archief! Het NHA heeft op dinsdag 15 oktober de fotocollectie van Fotoburo de Boer, inclusief alle rechten daarop, officieel overgekocht. Deze collectie persfoto’s is zo bijzonder omdat het de geschiedenis tussen 1945–2000 van zuidelijk Noord-Holland visualiseert. Dat belooft dus mooi beeldmateriaal, zoals de foto bij dit bericht!

De collectie
De unieke collectie van Fotoburo de Boer bestaat uit circa 2 miljoen (glas)negatieven, onder andere gemaakt door vader en zoon Cees en Poppe de Boer. De foto’s brengen uiteenlopende gebeurtenissen in beeld, zoals festiviteiten, ongevallen, politiek en sport. Er zijn ook foto’s van memorabele momenten, zoals de bevrijding van Haarlem, koninklijke bezoeken, de huldiging van Yvonne van Gennip na de Olympische Spelen op de Grote Markt, maar ook portretten van bekende Haarlemmers, zoals Harry Mulisch.

De (glas)negatieven zijn van hoge kwaliteit en de foto’s zijn gedocumenteerd in registratieboeken. Omdat er foto’s ontbreken van de eerste 1,5 jaar van de jaren ’60, helpt Poppe de Boer het NHA om ook de foto’s uit deze periode te registreren en de inhoud ervan vast te leggen in een databank.

Toegankelijkheid
Het Noord-Hollands Archief maakt een selectie van de collectie digitaal toegankelijk voor publiek. Naar verwachting zullen begin november de eerste foto’s in de digitale beeldbank staan. Wekelijks worden er nieuwe foto’s toegevoegd en het NHA wil eind december 6000 foto’s digitaal beschikbaar te hebben.

Haerlems Bodem is ontzettend blij voor het Noord-Hollands Archief en is zeer benieuwd naar de eerste beelden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here