In het jubileumjaar van Stadsschouwburg Haarlem mag een nieuwe versie van Scrooge niet ontbreken. Na Erik van Muiswinkel, Peter de Jong en Brigitte Kaandorp is het dit jaar de beurt aan het Haarlemse toneelgezelschap Het Volk en Rieks Swarte om het bekende verhaal te produceren. 

Nieuw jasje Scrooge, maar dichtbij origineel

Scrooge is gebaseerd op A Christmas Carol van Charles Dickens. Voor regisseur Javier López Piñón was het duidelijk, deze versie van Scrooge moet zo dicht mogelijk bij het origineel blijven: “Dickens was een zeer geëngageerde schrijver, hij leefde in de Victoriaanse Tijd, op het toppunt van de industrialisatie,” zegt de regisseur. “Die tijd bracht niet alleen welvaart, maar ook schokkende armoede. Daar schreef Dickens over. Wij wisten meteen: er is nog steeds veel ongelijkheid in de wereld. Dus we willen geen vermaak van lang geleden à la Anton Pieck. Er zijn andere dingen aan de hand en daar moeten we onze ogen niet voor sluiten.”

Een tweede laag

Aan toneelschrijver Don Duyns, in Haarlem geboren en opgegroeid, de schone taak om het engagement van Dickens te paren aan een ludieke familievoorstelling, dus verzon hij een tweede laag: twee oude mopperkonten, Beuk en Hout (Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver van Het Volk) runnen een theater. Ze willen A Christmas Carol van Charles Dickens opvoeren en houden daarvoor audities. Maar, de nieuwe generatie, met spoken word audities en Braziliaanse liedjes, voldoet op zijn zachtst gezegd niet helemaal aan hun wensen. Dus besluiten de mannen zelf maar op het toneel te gaan staan om het verhaal over de vrek Ebenezer Scrooge over het voetlicht te brengen. Dit doen ze omdat ze vinden dat het Haarlemse publiek recht heeft op een ‘hartverwarmende kerstgeschiedenis’. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Zal Scrooge – en daarmee stiekem Beuk en Hout – op tijd tot inkeer komen en zijn leven beteren?

Veel Haarlemmers

Het is een voorstelling vol grappen die heel goed passen bij de droogkomische acteurs van Het Volk. Rieks Swarte heeft er visueel helemaal zijn eigen, gerenommeerde draai aan gegeven, zodat het een vernuftig spektakel is geworden waar verbeeldingskracht van af spat. Met een cast van professionele acteurs, amateur spelers en veel kinderen op de planken is het een bonte voorstelling geworden voor jong (8+) en oud, vol muziek, humor en met bijzondere vormgeving.

De nieuwe versie van Scrooge is met 16 voorstellingen vanaf 19 december te zien in de Stadsschouwburg en wordt een visueel kerstspektakel voor zowel jong als oud. Voor meer informatie, klik hier.

Wanneer: 19 december 2018 t/m 6 januari 2019 – première 22 december 20.15u

Met Bert Bunschoten, Wigbolt Kruijver, Joy Wielkens, Dennis Rudge, Adam Kissequel, Alexander Oliver. Muziek Hans Thissen en de muzikanten van Ocobar. Regie Javier López Piñón. Tekst Don Duyns Vormgeving Rieks Swarte Kostuums Carly Everaert.

Meer informatie: www.scroogehaarlem.nl

Meer Scrooge? Check hier het artikel met de makers.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here