Nieuwe Vide begint in december met een vrijetijdsprogramma voor jongeren tussen de 15 – 19 jaar: Nieuwe Vide Academy, een trajectwaarin de talenten een gefundeerde introductie krijgen op hedendaagse kunst. Dit is het vervolg op ‘Bienvenue Chez Moi’, waar vorig jaar zes jonge talenten uit Haarlem en omstreken aan deelnamen. Door middel van workshops, excursies en ontmoetingen met kunstenaars en programmeurs leren de talenten in korte tijd de wereld van de Nieuwe Vide en de kunstwereld van Nederland kennen. De tien tot twaalf deelnemers worden op 18 december geselecteerd door middel van een talentenjacht waarin zij gesprekken aangaan met talentenscouts over hun interesses, favoriete game, hun eigen instagram accounts et cetera.

Aanmelden kan via academy@nieuwevide.nl

 Van hummelman tot een schouderklopje voor de grijze massa…
Door een intensieve kennismaking met de verschillende disciplines en aspecten van hedendaagse kunst, ontdekken de talenten wat kunst allemaal kan zijn; van een theatrale tekening tot een filosofische film. Ze leren hoe kunstenaars video, tekst, sculptuur e.d. in en door elkaar gebruiken om uit te drukken hoe zij in het leven staan. Ze ontmoeten kunstenaars uit het ateliercomplex van Nieuwe Vide en kunstenaars die meedoen aan het tentoonstellingsprogramma van Nieuwe Vide. Ook gaan ze op bezoek bij andere kunstinstellingen zoals Extrapool in Nijmegen en WORM in Rotterdam. Een van de kunstenaars waarmee de talenten mogen samenwerken in Mette Sterre, zij maakt kostuums, tekeningen en performances. Zo maakte ze bijvoorbeeld Hummelman, een kostuum van 30 kilo elastiekjes, een wild beest bang voor zonlicht en duisternis, ooit de god van het kantoor maar nu langzaam aan het verdwijnen…

Hummelman afbeelding door: IAMIVAR

Domenique Himmelsbach de Vries is een van de talentscouts en ook een van de kunstenaars waarmee de deelnemers van Nieuwe Vide Academy een workshop zullen doen, hij maakte al eerder een monument voor de prima mens in Haarlem:

Eindproject in de Nieuwe Vide en op Parksessies
Uiteindelijk stellen de twaalf talenten, onder begeleiding van Steye Felix en Marianne Hamersma, zelf een project samen. Dit kan een ‘gewone’ tentoonstelling zijn, maar het kan ook de vorm aannemen van een tijdschrift, mini festival, serie performances of een film. De presentatie van dit eindproject vindt plaats tijdens in de maand april 2016. Nieuwe Vide geeft de deelnemers de grote zaal om hun presentatie in te maken. Nieuw dit jaar is dat de deelnemers in de zomer van 2016 ook nog op Parksessies een project gaan neerzetten. Hoe dit er uitziet gaan ze ook helemaal zelf bedenken met hulp van de coaches. Nieuwe Vide Academy is dé kans om aan de wereld te laten zien wat er in hun belevingswereld zich afspeelt.

Moments Bienvenue Chez Moi

Aanmelden kan via academy@nieuwevide.nl

Video: Steye Felix talentscout en coach.

Marianne Hotske Hamersma talentscout en coach (afbeelding door Ralph de Jongh)

Marianne Hotske Hamersma talentscout en coach klein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here