Oud en Nieuw, een feest dat vaak doorgaat tot in de laatste uurtjes. De avond waarop je vuurwerk afsteekt, je volvreet met oliebollen of nog aardig wat drankjes achterover giet. Maar hoe word je wakker na zo’n nacht? Nou, je duikt gewoon de zee in en doet mee aan de Nieuwjaarsduik, wakkerder kan niet.

Nieuwjaarsduik in Zandvoort

Voor de zestigste keer vindt het evenement in Zandvoort plaats. De inschrijvingen voor de duik start om 11.30 uur. Voorafgaand aan de duik is er onder begeleiding van muziek een warming-up. Om 14:00 uur is het zover en zetten de daredevils zich schrap. Na afloop worden de duikers voorzien van een kopje erwtensoep. Voor diegene die zeker willen zijn van een goede warming-up, zij kunnen kiezen voor de Loop Duik Loop.

De Loop Duik Loop

Leuk hoor, al die drukte op het strand. Maar toch dacht een kleine groep van Loopgroep KennemersRunners dat er meer moest zijn. Zo ontstond het idee om de zeeduik te combineren met hardlopen. Bovendien werd het probleem van de ijskoude voeten na de duik opgelost. Vanaf 2005 liepen zij met een kleine groep door de duinen naar Zandvoort. Toen het daar te druk werd zijn zij opgeschoven naar Bloemendaal waar ze sinds 2008 met veel plezier mee duiken met de reddingsbrigade.

De Loop Duik Loop wordt gestart vanaf Overveen (bij Tetterode sporthal). Hierna loopt men zo’n 7 km door de Kennemerduinen richting het strand van Bloemendaal en wordt het laatste stukje ook over het strand gelopen. Eenmaal aangekomen nemen de deelnemers een duik en lopen zij daarna weer terug naar Overveen om op deze manier weer op te warmen. Het tempo wordt aangepast aan de deelnemers en eventueel wordt er gelopen in twee groepen.

Nieuwjaarsduik
Nieuwjaarsduik 1982 in Zandvoort. Foto Rob Croes, fotocollectie Anefo via www.gahetna.nl

De oudste Nieuwjaars duik

Vanaf 1960 was Zandvoort de plaats om op 1 januari de zee in te duiken en is hiermee de oudste Nieuwjaars duik van Nederland. Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord ’59 uit Haarlem begonnen hier met de traditie die ondertussen navolging kent in vele badplaatsen. Tegen het einde van de vorige eeuw trok de duik van Scheveningen meer deelnemers en vanaf 1998 ging het helemaal snel toen Unox zich er mee ging bemoeien.

Meer Haerlems Bodem op je scherm? Check dan hier Wij Zijn Haarlem met Azzaddin.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here