Op 7 januari jl. vond de Nieuwjaarsreceptie bij de Gemeente Haarlem plaats in de gravenzaal van het Gemeentehuis.Trotse Haarlemmers kwamen bij één om te luisteren naar de toespraak van Burgemeester Schneiders en blijkbaar ook om een harinkje te prikken!

Binnenkomst

Wij als Haerlems Bodem zijnde wilden graag naar de nieuwjaarsreceptie om te zien of hier kansen lagen voor onze dienst. Fashionably late, as always, liepen we het gemeentehuis binnen, door naar de Gravenzaal op de eerste verdieping. Hier werden we ontvangen door Haarlemse bloemenmeisjes, die ons een voorspoedig 2013 wensten en ons een anjer op spelde. Hierna traden we de Gravenzaal binnen en zagen een overvloed aan trotse Haarlemmers, wachtend op de toespraak van onze burgemeester Bernt Schneiders.

Opvallend was de gemiddelde leeftijd, deze lag ver boven de 40. Zijn er geen betrokken Haarlemmers meer die onder deze leeftijdsgrens verkeren? Blijkbaar niet.

De toespraak van Bernt

Burgemeester Schneiders melde in zijn eerste zin al, dat hij uitkeek naar de haringkraam van Jos Lijnzaat. De eerste grap werd goed ontvangen en zette de toon voor de rest van de toespraak. Hij vertelde dat veel gemeenten de nieuwjaarsreceptie afschaffen, waarna vol trots werd gesproken: “Wij niet!”

Ook gaf aan dat hij het in deze toespraak niet over de crisis ging hebben, maar over de kansen in het nieuwe jaar. “Het komt altijd weer goed”, het ging over de oudere en moeilijkere tijden waarin Haarlem zich heeft verkeerd. Pest en Cholera kwamen nog voor in Haarlem. Dit was een “bruggetje” naar de portretten van de voorvaderen, omdat deze weten hoe het er aan toe gaat. Kenau en Ripperda die hebben gevochten voor deze stad, krijgen dan ook eindelijke een standbeeld in de stad.

Verder vertelde Bernt dat hij trots op het feit dat Haarlem in deze moeilijke tijd schouder aan schouder staat en zich blijft ontwikkelen. Zo zijn we (wederom) beste (winkel)stad van Nederland. Dit is volgens de burgemeester voor te schrijven aan de samenwerkingen tussen winkeliers in Haerlem.

Belangrijk is het schouder aan schouder staan. Bernt doelde hiermee op de verstandhouding tussen zowel de mensen die het economisch voor de wind gaat, als de mensen die het iets moeilijker hebben.

[slideshow id=2]
Een foto impressie van de Nieuwjaarsreceptie bij de Gemeente Haarlem.

De toekomst van Haarlem

Bernt sprak over hoe Haerlem en Amsterdam lange tijd gelijkwaardig waren. Maar de rivaliteit is verminderd en tegenwoordig helpen steden elkaar. Zo stuurde de burgemeester van Amsterdam vorig jaar een “Noodketting” naar Haarlem, toen bekend werd dat de ketting van onze burgemeester gestolen was.

Amsterdam en Haarlem hebben veel met elkaar te maken, zo zijn er vele forenzen die tussen deze steden pendelen. Daarbij wilde Bernt benadrukken dat Schiphol niet afgekraakt moet worden en voor alle aanwezigen van Groen Links voegde hij toe, “Ja, we moeten ook op het milieu letten.”

De samenwerking tussen Haarlem en Amsterdam gaat verder. Het is voor Haarlem als stad zeer interessant om de toeristen te benaderen. Daarom krijgt het Amsterdams museum de komende tijd een “Haarlem zaal”, zodat de toeristen ook geïnformeerd worden over onze stad en geschiedenis. Ter ondersteuning van deze constructie komt er een “Haarlems bruggenhoofd” in Amsterdam, om de toeristenstroom te begeleiden.

Tevens is er sprake van een megafusie tussen de provincie Noord-Holland en Flevoland. Hierover vertellen we in een komend artikel meer.

Tot slot wilde de burgemeester onderkennen dat we een nieuw tijdperk ingaan. The age of Aquarius, waaraan hij toevoegde dat dit al aan wordt geduid door de Haarlemse kelders die onder water staan. De nieuwe tijden mogen beginnen, want Haarlem is toe aan verandering! De burgemeester vroeg om te stoppen met de, doorgeschoten, individualisering en te beginnen met bewust worden van elkaar. Er moet een gevoel van verbondenheid komen.

Conclusie

De receptie was druk bezocht, maar naar ons inzien waren er meer mensen voor de haring dan een verbroedering. De toespraak van de burgemeester was spits en had een vrolijke lading. Waarschijnlijk vanwege het vele geklaag in 2012. Laten we 2013 fris beginnen en werken aan een verbonden Haarlem waarbij ondernemerschap en toerisme kan groeien. Haerlems Bodem vindt dit een goede stap voor het begin van het jaar en volgt graag de woorden van burgemeester. Doe mee en deel dit item!

Lees hier de complete versie van de Nieuwjaarsspeech van Burgemeester Schneiders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here