Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie No Spang op zoek naar sublieme antistress tips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. HB bevraagt ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem hoe zij omgaan met stress. Vandaag spreken we Alexandra in HOF20 waar ze mindfulness trainingen geeft.

Heb je weleens stress?
“Absoluut! Gisteren nog, heel hard! Ik stond langs het voetbalveld en ik had een warme (en dure!) theefles in mijn handen en er komt keihard een bal op me af. Die theefles heb ik laten vallen en ik heb de bal kunnen afweren gelukkig. Dus ik ben blij dat ik deze stressreactie heb want het is een beschermingsreactie van je overlevingsinstinct. Veel mensen zien in stress iets negatiefs, en dat is ook zo als het permanent aanwezig is.”

Altijd bezig zijn en lekker knallen heeft een verslavend effect

Alexandra vervolgt: “Maar naar mijn idee gaat om keuzes maken en kijken wat een juiste stressreactie is op verschillende situaties. Hiermee kun je permanente stress voorkomen. Maar nu ik veel ervaring heb met mindfulness vind ik het veel makkelijker om het verschil te zien tussen gezonde en ongezonde stress. Altijd bezig zijn, lekker knallen en doen heeft namelijk een verslavend effect, want je lichaam maakt bij elke afgevinkte klus van je to do lijst weer dopamine aan. Maar met alleen maar knallen en productief zijn put je jezelf uit.’’

Foto Unsplash.com Natalia Figueredo

Mindful over de zaterdagmarkt

Wat vind jij een fijne plek om te chillen in Haarlem?
”Ik houd heel erg van de natuur dus ik vind het fijn om buiten de stad te zijn. Ik noem het ook wel ‘Grün-therapie’ (Alexandra is Duitse van oorsprong). Ook met slecht weer denk ik vaak: hop! Laarzen aan en lekker het bos in. Alhoewel ik echt een bosmens ben vind ik de duinen ook prachtig. Lekker sprintjes trekken, of door de bladeren struinen, dan kom ik helemaal opgeladen terug. Ook vind ik het heerlijk om op zaterdag over de markt te slenteren. Haarlem is echt een stuk gemoedelijker dan Amsterdam. Lekker bij de kaaskraam langs, hiermee prikkel ik mijn zintuigen. Ik loop eigenlijk heel mindful over de markt want dit is niet even vlug-vlug mijn boodschappen doen.”

HOF20 Foto door Claudia Lucke
Hof20. Foto Claudia Lucke

Check, check, check. En: pitstop vs multitasking

Wat is jouw ultieme anti stress tip?
Alexandra lacht: “Nu word ik even de lesgevende juffrouw hoor.” Ze staat op en tekent op een whiteboard een driehoek. ”In de mindfulness heet deze oefening de Ademruimte en ik noem hem zelf ook wel de ‘check-in’ of de ‘pitstop’. Een paar keer per dag check je jezelf door het stellen van drie vragen: hoe gaat het fysiek met me? (Heb ik honger, dorst, ben ik moe etc). Hoe gaat het met mij mentaal of met mijn hoofd? (ben ik geconcentreerd, ben ik chaotisch, heb ik veel gedachten). En, wat voor emoties heb ik nu? Je hoeft dit alleen maar voor jezelf te checken en je kunt dit overal doen. Gewoon drie keer kort: check, check, check! Daarna focus je ongeveer een minuut op je ademhaling, alleen maar voelen hoe je in- en uitademt. Hiermee train je jezelf om naar je lijf te luisteren. Dit is namelijk even belangrijk als productief zijn en knallen, het gaat om een balans vinden hiertussen.”

Tot slot heeft Alexandra nog één tip: “Ik ben groot voorstander van mono-tasking. Multi-tasking bestaat niet!” Wij van Haerlems Bodem zijn hiervan ook overtuigd want we stonden op één been met ons voet cirkeltjes met de klok mee te draaien en met onze arm letters in de lucht te schrijven en dit lukte voor geen meter! Probeer zelf maar 😉

Meer over Alexandra Pils

Alexandra heeft lang in het bedrijfsleven gewerkt en geeft op een nuchtere en praktische manier Nederlandstalige als Engelstalige mindfulnesstrainingen. Daarnaast geeft ze samen met collega’s van HOF20 vitaliteits workshops aan bedrijven, op het gebied van focus, keuzes maken en omgaan met stress. Ze heeft een grote interesse in hoe je productief kunt zijn en hierbij de balans kunt behouden en versterken door beweging, adem en voeding in te zetten (wetenschappelijk onderbouwd).

Check de volgende sites voor meer informatie: Mindfulness , BewustHaarlem en HOF20.

Meer No Spang? Check hier het artikel met  Tino van Heusden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here