Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie ‘No Spang’ op zoek naar sublieme antistresstips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem. Deze keer Hester Schaberg (orthomoleculair therapeut).

De praktijk van Hester zit bij het Leefstijl Als Medicijn Centrum (LAMC360) op Landgoed Duinlust. Wat een mooie plek zo pal naast Middenduin. Onder een dak wordt hier samengewerkt door verschillende therapeuten. LAMC360 richt zich op kleine en grote veranderingen in leefstijl en vitaliteit. Je kunt bij de therapeuten apart een afspraak maken, of kiezen voor een totaalprogramma. Het toeval wil dat deze redacteur de dag van dit interview nogal onvitaal en enigszins strompelend binnenkwam en direct advies kreeg van Hester en een collega. Dus met een supergezond kurkuma theetje nestel ik me lekker op de bank daar.

no spang hester schaberg
Leefstijl Als Medicijn Centrum, foto door Hans Palmboom

Wandelen of ademen bij stress

Heb je weleens stress?
”Zeker haha, wie niet?! Ik heb veel stress denk ik, en ik zie ook in mijn praktijk heel veel mensen met stress. En ik vrees dat het alleen maar erger wordt, zeker voor de generaties onder ons. Ik heb te doen met de generatie ‘born digital’. Ik ben opgegroeid zonder mobiele telefoon en internet. Ik heb een redelijk aantal mensen die ik behandel in mijn praktijk die echt jong zijn en aan de grens van hun prikkels zitten omdat ze altijd ‘aan’ staan. Het is niet goed voor de mens om maar altijd aan te staan. En uiteindelijk word je ziek als je te weinig rust neemt. Ik herken de signalen van m’n lichaam inmiddels heel goed dus ik voel het meteen. Ik herken stress bij mezelf bijvoorbeeld aan een korter lontje en dat ik minder lekker functioneer. Als ik het merk dan probeer ik zo snel mogelijk te gaan wandelen, of even goed ademen.”

”Altijd maar ‘aan’ staan is niet goed voor mensen”

Wat is jouw ultieme antistress tip?
”Wandelen staat dus echt met stip op nummer 1! Ik zal je vertellen waarom: 1. Het is gratis. 2. Je kunt het doen op elk moment dat jou uitkomt. 3. Je beweegt en je bent buiten. En oja, er is best veel onderzoek gedaan naar het effect van groen op mensen. Als je door een bos loopt dan heeft dat een algeheel rustgevend effect. Ik loop bijvoorbeeld vaak tijdens mijn werkpauze de blauwe route van drie kilometer in Middenduin. Het is onzin als je denkt dat tijdens je werk te druk bent om te wandelen. Als je terugkomt is je hoofd leeg en ben je echt vier keer productiever dan daarvoor.

no spang hester schaberg
Foto door Hans Palmboom

Stop ’s avonds met het opzoeken van onzin dingen op je telefoon

Hester: “Andere goede antistresstips vind ik om op tijd naar bed te gaan. Stop met die onzin dingen opzoeken op je telefoon. Je denkt dan dat je heel nuttig bezig bent maar het is echt niet nodig!” Tussendoor worden we onderbroken door een collega van Hester die ons allebei een zakje met magnesium geeft voor een voetenbad. ”Dit is natuurlijk ook een hele goede antistresstip,” roepen ze allebei lachend. ”En”, zegt Hester, ”ik ben ook fan van het voedingssupplement Ashwagandha (kruid dat kan helpen in stressvolle situaties red.). Als je hoog in je stress zit helpt het om je wat omlaag te halen. En als je je uitgeput voelt, kan het zorgen voor net ietsje meer energie. Het is een adaptief supplement en past zich dus aan.”

Relaxen op de Botermarkt

Wat vind jij goede plekken om te relaxen in Haarlem?
Hester lacht: “Nou, Middenduin natuurlijk. En dat duingebied achter de hockeyvelden, daar bij de Oosterplas. Ik vind het ook heerlijk om met mijn kinderen te wandelen. In de herfst is Elswout echt prachtig! Ik houd van herfstkleuren en paddenstoelen. Het strand vind ik ook heerlijk. Het geluid van water is net als bomen en vogels heel rustgevend. Een ander leuk plekje meer voor de gezelligheid vind ik Stach, aan de Botermarkt. Het begindeel is gewoon winkel, maar daarachter kun je zitten. Als je dan iets lekkers bij je thee wil kan dat, maar iets gezonds kan ook. Ze hebben heel veel gezonde alternatieven zoals vegan bananabread zonder suiker en andere heerlijke dingen. Sowieso vind ik de botermarkt heel leuk. Bij Mabrouk, van der Pigge en Mogador kom ik regelmatig. En, als je daar toch in de buurt bent, loop dan eens naar boekhandel de Vries. Je komt bij wijze van spreken al tot rust als je daar binnenloopt.”

Meer over Hester Schaberg

Hester gaat in haar praktijk Orthomoleculaire Therapie Hester Schaberg op zoek naar de oorzaak van bepaalde klachten. Een orthomoleculaire visie gaat ervan uit dat alleen een symptoombestrijding niet voldoende is. Mensen komen in haar praktijk met hele uiteenlopende klachten, onder andere op het gebied van vermoeidheid, darmen, schildklier, huid en diverse klachten die onder het kopje ‘vaag’ vallen. Waarbij door een bloedtest bij de huisarts geen afwijking wordt gezien, maar waarbij mensen zich toch nog niet goed voelen. Iedereen – van jong tot oud – is welkom voor individueel advies en hulp bij de zoektocht naar herstel om weer fit(ter) door het leven te gaan.

Zie voor meer info de website van Bewust Haarlem en de website van Hester

Meer No Spang? Zie onze interviews met Jolien Posthumus en Lusanne Hogeweg

Fotografie door Hans Palmboom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here