Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie No Spang op zoek naar sublieme antistress tips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem! Deze keer mindfulnesstrainer Jolien Posthumus van Bundelt.

No Spang! Jolien Posthumus

Jolien wilde heel graag op Elswout afspreken omdat zij sinds kort praktijk houdt in het Poortgebouw van Elswout, en hier ook privé graag komt. Zodra ik door de poort loop denk ik: ik kom hier te weinig, het is hier zo relaxt! Om het picknick-gevoel compleet te maken heb ik van huis een thermoskan thee en koekjes meegenomen, en zo zitten we gezellig in het gras dit interview te doen.

Het is wel van belang dat je na een stressreactie weer voldoende rust krijgt

Heb je weleens stress?
”Ja natuurlijk! Ik kies ervoor om hier in  het westen mijn leven te leiden. En onvermijdelijk komen daar dingen bij als stressprikkels. Dus ik heb ook stress als Mindfulnesstrainer 😉. Met een beetje stress is niets mis, dit is een gezonde work-out voor cardiovasculair- en immuunsysteem. Het is echter wel van belang dat je na een stressreactie wel weer voldoende rust krijgt. En daar gaat het vaak mis.”

No Spang! Jolien Posthumus

Uit die stresspiek komen is belangrijk

De zon begint flink te schijnen als Jolien verder vertelt: ”Als ik bijvoorbeeld een evenement heb gedraaid zorg ik dat ik daarna een periode van rust heb; dat ik uit die piek kom. Soms kan het heel fijn zijn om bewust je meditatiemat op te stappen en een mindfulness oefening te doen. Maar het kan ook soms nodig zijn, als ik nog in een soort stuiterbalmodus ben, om eerst buiten te gaan wandelen. Want op dat moment is het voor mij niet behulpzaam om stil te zitten. Ik vind het prettig om mijn eigen lichaam en eigen stress-systeem te kennen zodat ik elke keer kan vragen aan mezelf: wat is nu passend?”

No Spang! Jolien Posthumus

”Elswout voelt voor mij als een verlengd stadspark”

Wat vind jij een fijne plek om te chillen in Haarlem?
Jolien: “De armen van mijn man staan op nummer 1. Heeft dit lichaamsdeel een naam?” (Jolien wijst naar haar oksel.) ”Zijn okselholte is ontworpen voor mij om in te passen! En,” ze kijkt even rond: “Elswout natuurlijk, het is dicht bij het centrum dus het voelt voor mij bijna als een verlengd stadspark. Een hele fijne rustige plek waar je heel goed kunt ‘niet-doen’, perfect voor je dagelijks onderhoud groen.”
Maar er zijn meer rustgevende lokaties: ”Andere plekken die ik fijn vind zijn de Toneelschuur, Teylers Museum, Frans Hals Museum en Bloemenatelier Klavertje Vijf in de Breestraat. Eten met vriendinnen doe ik graag bij Dodici: goede wijnen en een fantastische kaasfondue! Tot slot ben ik echt dol op  tweedehands shoppen. Ik ga graag naar Stijlloods. En samen met mijn man kijk ik vaak op de website van Meuk is Leuk om te kijken waar een rommelmarkt is.”

Ik gun iedereen om te leren: hoe werkt stress en spanning voor mij?

Wat is jouw ultieme antistress tip?
Jolien denkt na en zegt vervolgens: ”Stoppen met zoeken naar de ultieme antistress tip. We zijn tegenwoordig allemaal maar op zoek naar geluk. Waar is het gewone gebleven?! Ik denk dat die zoektocht naar geluk ook al veel stress kan geven. Je hoeft niet naar het verre buitenland! Kijk, we zitten nu in Elswout, gewoon simpel op de grond en dat voelt ook al goed. Ik zou het iedereen gunnen dat je voor jezelf leert: hoe werkt stress en spanning voor mij? En hoe manifesteert het zich? Sinds ik eerlijk en open durf te zien wat mij stress geeft, neem ik zelf de verantwoordelijkheid en ligt er keuzevrijheid in wat mij kan helpen. Weten wat helpend en passend voor jou is op het moment dat je stress hebt en bewust een keuze maken, dat is de ultieme tip.”

No Spang! Jolien Posthumus

Meer over Jolien Posthumus?

Met haar bedrijf Bundelt werkt Jolien als Mindfulnesstrainer, sinds kort ook in het Poortgebouw van Elswout. Als event manager produceert zij evenementen op het gebied van cultuur en bewustwording.  Iedereen zei altijd tegen haar dat ze moest kiezen voor een van de twee, maar drie jaar geleden heeft ze besloten om zowel als Mindfulnesstrainer en als event manager te werken. Tot nu toe een gouden keuze geweest! Zij begeleidt weekend retraites voor Lighthouse Works en eind november staat er ook weer een Mindful Walking reis naar Marokko gepland in samenwerking met Zindernis Woestijnreizen.

Voor meer info zie Jolien’s pagina op Bewust Haarlem, de site van Bundelt en Meuk is Leuk.

Meer No Spang? Check onze interviews met Lusanne Hogeweg en Willem Pinksterboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here