Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie ‘No Spang’ op zoek naar sublieme antistress tips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem! Deze keer intuïtief coach Krista Filius.

No spang: stress release

Heb je weleens stress?
”Ik doe hetzelfde bij stress als wat ik mijn klanten adviseer. Ik wandel bijvoorbeeld veel, ik vind het heerlijk om ’s ochtends in de buurt bij Hageveld of Park Meermond een rondje te lopen. Door het bos, de weilanden en langs het Spaarne. Ik ben erg voorstander van om dingen behapbaar te maken, zodat je het in je leven kunt integreren. Ik mediteer, maar dat is gewoon een kwartiertje hoor. Dit is dagelijks onderhoud, mijn manier om in contact met mezelf te blijven. En ik douche iedere avond, om alle spanning, indrukken en energieën van me af te spoelen.”

Krista vervolgt: “En wat mij helpt als ik heel gestrest ben zijn bepaalde triloefeningen, om de stress te ‘releasen’. Dieren doen dit ook. Ze gaan na een stressreactie trillen om opgebouwde spanning kwijt te raken. Zal ik het laten horen?” Ik ben nu wel nieuwsgierig dus Krista zet Spotify op haar telefoon aan. Er komt een soort Goa-trance geluid met didgeridoo geluiden wat eigenlijk wel lekker klinkt om voor jezelf een beetje op te dansen. ”Zo’n oefening kan in de Vrouwenavond Samen Zen Zijn die ik organiseer ook langskomen,” vertelt Krista. ”Want ik besteed op deze avonden ook veel aandacht aan stress release.”

”Ik vind het mooi om een schakel te zijn tussen de aardse en spirituele wereld”

Wat is jouw ultieme antistress tip?
”Weet je wat het is, iedereen weet dat om stress te voorkomen het belangrijk is dat je beter in balans bent. Ga gewoon even voor je uitstaren, niet de hele tijd op je telefoon kijken. Eventjes in de zon zitten tussen gesprekken door. Alle standaard tips kennen we allemaal wel. Maar ik ben van mening dat je niet een uur hoeft te mediteren of uren te wandelen. Houd het behapbaar en integreer het op een praktische manier in je dag. Iedereen kan dat. Daarnaast is het goed om regelmatig heel bewust ruimte te maken voor andere manieren van ontspannen. Dat is ook de reden dat ik de Vrouwenavond organiseer, waar je bewust tijd maakt om te ontspannen, op te laden en het contact met jezelf versterkt. Ik vind het mooi om een schakel te zijn tussen de aardse en spirituele wereld, en om bij te dragen aan het feit dat we gaan zien dat het een geheel is. Vroeger had je meer de ‘spiri wiri’ mensen met geitenwollen sokken, maar nu wordt spiritualiteit en bewust leven ook in het bedrijfsleven meer opgepakt. Mensen die met spiritualiteit bezig zijn, kunnen ook heel aards zijn.”

Ontspanning in stad en strand

Wat vind je een fijne plek om te ontspannen in Haarlem en of Heemstede?
”Die schakel tussen bezig zijn met aardse en met spirituele dingen zie ik ook wel terug in wat ik allemaal leuk vind om te doen, en wat ik fijne plekken vind in deze omgeving. Ik vind het fijn om afwisseling te hebben tussen natuur en de stad. De zee vind ik heerlijk, gewoon die beweging van de golven die er altijd zijn. En wandelen door de duinen of bij het strand. Ik fiets ook heel graag, langs van die knooppunten. Het is hier zo prachtig! Maar ik ben ook veel te vinden in de Philharmonie en de Schouwburg. Ik bestel aan het begin van het seizoen allemaal kaarten, dan vind ik het heel leuk dat er al zoveel uitjes staan! Dat is ook echt ontspanning.”

“Qua horeca ben ik meer een Haarlemmer eigenlijk,” vervolgt ze. “Ik ben fan van DeDAKKAS. Voor koffie enzo vind ik dat café bij de bieb heel relaxt. En dat tentje bij de Hout, wat vroeger Nurks was (heet nu Theehuis de Haarlemmerhout). Dit zijn wel mijn drie favoriete plekken. En hier in Heemstede heb je bij het water ‘Bij Bomans’, daar zit je ook heel leuk.

Eigengemaakte drum

Meer over Krista Filius?

Krista is intuïtief coach. Ze begeleidt mensen om zich (opnieuw) te verbinden met zichzelf, en met hun hart. Dit kan uit elke coachvraag (burnout, relatie, hooggevoeligheid, etc.) voortkomen, omdat de persoon zelf de basis is. Daarnaast organiseert ze de vrouwenavond ‘Samen Zen Zijn’. Met maximaal acht vrouwen anderhalf uur lang ontspannen, opladen en het contact met jezelf te versterken. Vrouwen van alle leeftijden zijn welkom en ervaring is niet nodig. Krista maakt in haar werk gebruik van visualisaties, meditaties, energetische healings, channelingen en haar mooie eigengemaakte drum.  Tot slot geeft Krista workshops waarin ze het Bezielingsspel inzet. In deze workshops wordt je op een speelse manier uitgedaagd om met andere ogen naar jezelf te kijken. De eerst volgende workshop staat gepland op woensdag 11 december. Voor meer info klik hier.

Check de volgende sites voor meer info:
Bewust Haarlem en de website van Krista. Meer No Spang? Zie ons interview met Therese Uyterlinde

Fotografie door Charlotte Ipenburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here