No Spang! Haerlems Bodem gaat in deze serie op zoek naar sublieme antistresstips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem. Deze keer Lilian Velthoen die Chi Neng Qigong lessen geeft.

We zijn voor alweer de derde keer van deze No Spang! serie te gast in Hof20 aan het Begijnhof. Ik blijf dit een heerlijke plek vinden. Lilian geeft bij droog weer vaak buiten les in Koningshof, maar nu het herfstiger weer wordt, geeft ze haar lessen – anderhalve meter proof! – in Hof20 en bij Villa533 in Vijfhuizen.

Qigong

Heb je wel eens stress?
”Uiteraard! Ik moet de eerste persoon die nooit stress heeft nog ontmoeten denk ik. Voor mij is een heel belangrijk signaal dat ik het kan voelen in mijn lijf. Dus als ik bijvoorbeeld mijn laptop en telefoon aanzet en zie dat er van alles tegelijk binnenkomt en iedereen wil iets van me, dan kan ik wel die adrenaline voelen en dan denk ik oké, ik ga eerst even thee halen. Ook kan ik voelen wanneer ik mijn adem vasthoud of dat mijn schouders vast zitten. Mede door Qigong (spreek uit: chi kung) heb ik een vrij goed lichaamsbewustzijn. Ik merk het snel als ik spanning vasthoud.”

Wat is jouw ultieme antistresstip?
”Ik denk dat DE ultieme antistresstip niet bestaat omdat het heel persoonlijk is. In die zin zou ik zeggen ga vooral uitzoeken waar jij van ontspant. Als ik even alles uitzet om het zo maar te zeggen, hoe voel ik me dan? En Qigong is daar een hele belangrijke tool voor die ik gebruik. Maar het kan ook zijn dat ik even ga wandelen, zwemmen, of iets anders waar ik blij van word. En ik ben ook fan van dingen van je afschrijven. Een beetje de emotionele stress van je afschrijven, zodat je het los kunt laten. Bij Qigong gaat het er niet om dat je de oefening perfect uitvoert. Het gaat erom dat je met je aandacht bij de beweging bent; dat je niet bezig bent met wat je allemaal nog moet doen. Iedereen wordt afgeleid, maar dan breng je constant je aandacht weer terug.”

‘’Na retraite ben ik zo zen. fantastisch! Maar de echte uitdaging is om het vast te houden’’

Wat vind jij een fijne plek om te relaxten in Haarlem?
”Ik zou het liefst middenin het bos wonen. Zoals Elswout of in de duinen. Nu door corona is het wat drukker en bij Santpoort is het vaak rustiger dus dan ga ik daar de duinen in. Ik ben in de nazomer op vakantie geweest in Zweden, het liefst zou ik daar wonen. Aan een meer in het bos met een kampvuurplekje hahaha.” Op de manier waarop Lilian dit vertelt, krijg ik zelf zin om met een campertje daar rond te trekken. Lilian gaat verder: “In de stad zelf heb ik niet echt plekken waarvan ik zeg daar kom ik tot rust. Wel om wat leuks te doen, al is nu alles anders door Covid. De stinkende Emmer vind ik gewoon een hele leuke plek, daar word ik altijd wel blij van. Ook houd ik ervan om lekker ergens appeltaart te gaan halen.”

Wees je bewust waar je blij van wordt

Heb je een leuke Corona-antistresstip voor Haerlems Bodemvolgers?
”Ehm, er zijn een paar dingen die in me opkomen. Één: wees je bewust waar je blij van wordt. Je hoeft niet los te gaan in een kroeg. Je kunt niet uit-eten, maar je kunt wel met je twee beste vrienden er een leuke avond van maken. Mijn tweede tip is wees je bewust van waar je echt ontspannen van wordt. Netflex of bingewatchen wordt vaak als ontspannen genoemd, maar ben je dan echt ontspannen? En tot slot, train jezelf om naar de laag eronder te kijken. Stel je voelt je verveeld, wat zit daaronder? Vind ik het spannend, mis ik m’n vrienden, heb ik behoefte aan afleiding omdat ik me eigenlijk verdrietig voel. Durf daar eerlijk naar te leren kijken.”

Over Lilian Velthoen?

Lilian geeft Qigong lessen op verschillende locaties in Haarlem (in de zomer geeft ze ook in de buitenlucht les). Qigong is een bewegende meditatie waarbij je je aandacht in je lichaam brengt. Chi Neng is een bepaalde vorm van Qigong. Qi betekent energie, of beter gezegd ‘levenskracht’ en gong staat voor vaardig worden in iets. Je traint met Qigong om je eigen energiesysteem te vergroten en versterken. Het doel is om je aandacht te brengen in je lijf, in de bewegingen.

Voor meer info check de pagina van Bewust Haarlem en Lilian’s website.

Meer No Spang? Check ons interview met Pepijn Vanthoor.

Fotografie door Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here