Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie No Spang op zoek naar sublieme antistres stips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem! Deze keer Lusanne Hogeweg van Via Lusanne.

Lusanne heeft haar atelier in Broedplaats Bogota in Halfweg. Hier coacht, schrijft en geeft ze workshops en lezingen. Haar atelier hangt vol met prachtig gekleurde collages en schilderijen. Het is zo’n plek waar je je eigenlijk meteen op je gemak voelt.

Broedplaats Bogota. Foto door Rob Ouwerkerk

Heb je weleens stress?
”Gelukkig al minder, maar ik ben op zich wel een stresskip. Ik heb niet voor niets een burn-out gehad denk ik dan. Vroeger zat ik veel meer in m’n hoofd en dacht ik vaak allerlei dingen te moeten. Dat moeten in je hoofd dat geeft stress, dan wordt het teveel. En denken dat je alles onder controle moet hebben. Als ik bij m’n gevoel blijf, sta ik veel steviger en veel rustiger. Dan kan ik beter voelen wat eerst, wat heeft prioriteit.”

Mijn drie bouwstenen voor rust en ontspanning

”Ik heb er gelukkig al veel in geleerd. In de loop der jaren heb ik ontdekt wat mijn drie bouwstenen zijn voor rust en ontspanning en dat is allereerst mediteren in de vorm van stiltemeditatie. Vervolgens reflecteren om naar mijn eigen gevoelens te kijken en wat er door me heen gaat. En als laatste is dat schrijven. Ik start bijvoorbeeld ’s ochtends altijd rustig op. Dan ga ik rustig zitten en voor mezelf een aantal dingen opschrijven. En ’s avonds rond ik de dag altijd rustig af. Om 21.00 uur doe ik de computer uit om daarna nog even rustig een boekje te kunnen lezen of even niets te doen.”

ik houd heel erg van zo’n opgieting, ken je dat?”

Wat vind je een fijne plek om te chillen in Haarlem?
”De sauna vind ik een heerlijke plek, ik houd heel erg van zo’n opgieting, ken je dat?” Ik zeg dat ik de sauna heerlijk vind maar zo’n opgieting eigenlijk niet durf te doen omdat ik bang ben dat ik van m’n stokje ga. ”Dat snap ik,” zegt Lusanne, ”maar al die verschillende geuren is echt op en top genieten! De truc is dat hoe rustiger je kunt blijven in de sauna hoe beter het uit te houden is.” Misschien ga ik het toch eens proberen…

Mijn favoriete rustige plekje in Haarlem centrum is het hofje waar ik zelf woon.

”En wat ik ook heel fijn vind is fietsen in de natuur rondom Haarlem want onze omgeving is zo mooi! Als je hooggevoelig bent, komt alles intenser binnen. Ik probeer bijvoorbeeld zo bewust mogelijk door de Veerpolder naar Halfweg te fietsen. Maar ook naar Leyduin om daar te wandelen, of naar de Buitenplaats Plantage vind ik heerlijk. En niet te vergeten door de duinen naar Bloemendaal. Mijn favoriete rustige plekje in Haarlem centrum is het hofje waar ik zelf woon. Ik heb wel echt de afwisseling nodig om zowel onder de mensen te zijn, maar ook de rust en stilte thuis op te zoeken.”

Erken wat je voelt

Wat is jouw ultieme anti stress tip?
”Mijn ultieme tip is ga mediteren, zoek de stilte op want dat is zo heilzaam. Even voorbij het denken te gaan en geen aandacht besteden aan je gedachten. Ook je gevoelens en emoties mogen er gewoon zijn maar daar hoef je ook geen aandacht aan te besteden. Drie keer dieper ademen en dan wordt het vanzelf al stiller vanbinnen. Gewoon even niets. Maar iedereen heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Ontdek bij jezelf wat voor jou werkt. Probeer gewoon dingen uit. Bijvoorbeeld als je last hebt van stress en je kijkt ’s avonds nog veel op je telefoon of tv, vervroeg dat dan eens. En doe het laatste uur rustige dingen. Niet alle tips werken voor iedereen. Afhankelijk van hoe gevoelig je bent, heb je misschien meer dingen nodig. En een ander persoon kan bijvoorbeeld niet stilzitten, nou dan ga je lekker dansen of hardlopen. Het gaat erom dat als je merkt bij jezelf dat je stress hebt, dat je erkent wat je voelt! Alleen al door het te erkennen is het geen probleem meer, dat geeft al rust en ontspanning. Op die manier kom je meer tot zelf-acceptatie.”

Foto Rob Ouwerkerk

Meer over Lusanne Hogeweg

Lusanne werkt als loopbaancoach en is gespecialiseerd in burnout en hooggevoeligheid (hsp). Ze heeft het boek ‘De belofte van burnout’ geschreven. Haar doel is om mensen te helpen meer bij hun gevoel te komen en meer naar hun eigen intuïtie te leren luisteren. Om dit te bereiken organiseert ze diverse workshops: schrijven, collages maken, schilderen en intuïtieve ontwikkeling. Je kunt bij Lusanne ook terecht voor een UWV WerkFit traject of UWV NaarWerk traject. Dit zijn speciale trajecten die je kunt doen als je in de ziektewet of de WIA zit. Lusanne heeft hierin een samenwerking met UWV Haarlem. Van 15 t/m 18 augustus organiseert Lusanne samen met collega’s van Bogota het Zin in Zomer festival waarbij ze 16 verschillende creatieve workshops aanbieden. Kinderen vanaf 6 jaar met een begeleider zijn hier ook van harte welkom bij geselecteerde workshops! Kijk voor meer info op deze site van creatieve workshops. 

Check de volgende sites voor meer info: Bewust Haarlem, Via Lusanne en het boek van Lusanne

Meer No Spang!? Lees de interviews met Willem Pinksterboer en Karina de Jong.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here