Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie No Spang op zoek naar sublieme antistress tips en verrassende plekken om te relaxen. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem. Deze keer Nirantara Ishaya (Tineke van Oosten) van Omnira.

We zijn voor dit interview te gast bij Nirantara thuis. Ze woont in een prachtig appartement naast de Stalker en kijkt vanuit haar woonkamer de Zijlstraat in. Als je dan bedenkt dat Nirantara een moderne (Ishaya) monnik is, kom je een beetje flabbergasted binnen wandelen. Ishaya’s staan midden in de samenleving, maar zo midden in het centrum van Haarlem wonen is niet wat ik had verwacht 😉

Hoe druk het ook is, in jezelf kun je altijd de rust vinden

Heb je weleens stress?
”Tuurlijk! Net als iedereen. We leven een heel druk leven en krijgen allemaal impulsen binnen. De indrukken die we opdoen zetten we om in stress. Je hebt bijvoorbeeld goede stress, waarvan je lekker actief wordt en dingen voor elkaar krijgt. Maar soms stapelt het zich op, zoals dat bij iedereen gebeurt. Als ik nu terugkijk, zie ik duidelijk dat ik zelf mijn eigen stress creëerde. Ik heb jaren op de Zuidas gewerkt, in een hele drukke functie. Altijd keek ik naar een doel buiten mijzelf dat ik wilde nastreven. Ik reisde veel voor mijn werk en dan dacht ik bijvoorbeeld: als ik straks op Curaçao lekker onder de palmbomen werk, dan heb ik het voor elkaar! Maar dan zat ik daar en bedacht ik weer een volgend doel dat ik wilde nastreven. Met de meditatietechnieken (Ascension) die ik tien jaar geleden van de Ishaya’s heb geleerd, heb ik een rustpunt in mijzelf ontdekt. Hoe druk de buitenwereld ook kan zijn, in jezelf kun je altijd die rust blijven voelen.”

No Spang! - Nirantara van Omnira

Fijne energie in de stad

Wat vind jij een fijne plek om te chillen in Haarlem?
Nirantara begint keihard te lachen: ”Gewoon m’n eigen woonkamer! Dat klinkt heel suf, toch is het echt zo. Maar natuurlijk ook het strand, de hofjes, Elswout en de Kennemerduinen zijn heerlijk. Ik woon pas sinds september in Haarlem en ben voor de liefde naar deze stad verhuisd. Ik ben de stad dus zelf ook nog aan het ontdekken. Laatst deed ik bijvoorbeeld een stadswandeling op een zaterdag, die eindigde bij het Frans Hals museum. Superdruk natuurlijk, maar ook daar kun je rust vinden. De energie van deze stad vind ik echt heerlijk! Mijn netwerk uit Soest mis ik overigens wel, maar dat is de prijs die je voor de liefde betaalt.”

Doe ook wat aan je mind

Wat is jouw ultieme antistress tip?
”Ik realiseer me dat meditatie niet voor iedereen is. Gelukkig wordt mindfulness wel steeds geaccepteerder. Mensen zien in: we moeten ook wat aan onze mind doen. Mijn gouden tip is daarom de volgende: bedenk wat je het allerliefste wil in je leven en kijk hoe je daar meer prioriteit aan zou kunnen geven. Als je mensen dit vraagt antwoorden zowel jong als oud, uit binnen- of buitenland vaak gelijksoortige dingen. Wij vragen dit vaak tijdens onze trainingen. Mensen geven dan aan dat liefde (geven en ontvangen) heel belangrijk voor ze is. Net als rust, kalmte, eenheid, of stilte, daarin zijn we allemaal gelijk. Als je voor jezelf de vergelijking maakt van wat belangrijk is en of dat in de waan van alledag wel tijd en ruimte krijgt, kan dat best verschillende uitkomsten hebben. Kijk dus naar hoe je prioriteit kunt geven om elke dag – al is het iets heel kleins – aandacht te geven aan wat diep vanbinnen belangrijk voor je is. Dat wat we aandacht geven, groeit namelijk.’

Meer over Nirantara Ishaya?

Nirantara organiseert trainingen voor particulieren en bedrijven op het gebied van Fitness voor de mind. Dit zijn meditatietechnieken die je overal kunt doen, zelfs met je ogen open. Daarnaast geeft zij commercieel advies aan bedrijven (ze heeft lang in het bedrijfsleven in management- en salesfuncties gewerkt en een eigen bedrijf opgezet). Ook heeft Nirantara de film A mindful choice naar Nederland gehaald, die in diverse theaters en bioscopen wordt gedraaid. Op donderdag 18 april wordt
A mindful choice om 20.00 uur vertoond bij theater de Luifel in Heemstede. Kijk voor kaarten en info op de site van Wij Heemstede. Ook kun je via het platform Innergy deze, en andere ‘bewuste’ films, huren om thuis te kijken.

Check de volgende sites voor meer info: Omnira, Bewust Haarlem, Innergy en The Bright Path

Meer No Spang? Zie Alexandra Pils en Tino van Heusden

Fotografie door Claudia Lucke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here