Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie ‘No Spang’ op zoek naar sublieme antistress tips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. Ook in Corona-tijd, want veel ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem mogen weer behandelen! Deze keer Shiatsu therapeut Pepijn Vanthoor. Pepijn houdt praktijk in De Nieuwe Lente aan de Raadhuisstraat in Heemstede. Een prachtig en relatief nieuw centrum voor vitaliteit en gezondheid waar diverse therapeuten onder een dak zitten.

“In mijn werk haal ik mensen naar het nu”

Pepijn Vanthoor

Heb je weleens stress?
Pepijn vertelt: “Waar ik stress van krijg is over het algemeen als je jezelf in de toekomst plaatst. Hiermee bedoel ik dat je ‘wil’ soms zo sterk is dat je gaat forceren, zelfs als je lichaam je signalen geeft dat er iets niet klopt. Soms is even niets doen ook oké, heb vertrouwen in het pad dat je bewandelt. In mijn werk als Shiatsu therapeut haal ik mensen naar het ‘nu’.” Pepijn moet lachen, “maar dat wil niet zeggen dat ik nooit gestrest ben! Ik stoot zelf ook nog wel regelmatig mijn kop, het is een ongoing proces om dat te leren. Ik merk signalen van stress bijvoorbeeld als ik gehaast wordt of ongeduldig ben met de kinderen. Dat geduld is flink op de proef gesteld de afgelopen twee maanden toen we met zijn allen thuis waren en ik geen behandelingen mocht geven. Toch zie ik stress niet als iets negatiefs, ik zie het meer als beweging of een vorm van energie. Het is een signaal waar je iets mee kan.”

Wat is jouw ultieme antistresstip?
“Wat je kunt doen is heel simpel, gewoon gaan staan en ervaren dat je staat. Een beetje door je knieën zakken en je rug rechten, voel dat je op de aarde staat. Als je wat geoefender bent: ervaren zonder te reageren. Als je de energie van boosheid of stress gewoon ervaart in het hier – dat is oké is. Het hoeft niet altijd beter of relaxter. Accepteer dat het nu gewoon even zo is. En ook dat zal weer veranderen :)”
Ik vraag of dit is wat hij zelf ook vaak doet.
“Ja”, zegt Pepijn. “Eigenlijk in meditatie met jezelf zijn. In wezen is het niets meer dan in het nu aanwezig zijn en kijken wat er met je gebeurt. Wat je hoofd vaak doet is iets uit het nu halen. Dat heeft allerlei oordelen en projecties. Probeer om het denken te observeren en vervolgens wat minder serieus te nemen.”

De Kweektuin als botanisch mini-wereldje

Pepijn Vanthoor

Wat vind jij een fijne plek om te relaxen in Haarlem en omgeving?
‘Met de kinderen ga ik vaak naar De Kweektuin. Vooral in het botanische deel, het is een soort mini wereldje met grote diversiteit aan natuur. Als je heel snel in een chill modus wilt komen en je hebt jonge kinderen is dit een leuke plek! En wat ik ook graag doe is gewoon een beetje aankloten in m’n tuintje. Beetje gras maaien, beetje snoeien, verzorgen en vervolgens oogsten. We hebben allerlei kruiden en eetbare dingen uit onze stadstuin.’

”Film geeft mij echt ontspanning omdat je even in een andere wereld zit”

Pepijn Vanthoor

“En wat ik ook fijn vind is de bioscoop.” Pepijn begint te stralen, “zowel de filmschuur als de Pathé. Bij de filmschuur kun je ook relaxt een biertje drinken. Een tijd geleden moest ik thuis weg zijn ivm een vergadering. Toen ben ik in mijn eentje naar een film gegaan en toen dacht ik wat een vrijheid is dit zeg! Gewoon lekker even alleen, het was doordeweeks, er was genoeg ruimte. Ik houd heel erg van film. Ik kan helemaal opgaan in het verhaal. En ook kijken naar wat mij daarin raakt. Een soort interne reis. Maar misschien wordt dit wel heel filosofisch zo, hahaha.”

Meer over Pepijn?

Een Shiatsu behandeling ontvangen is een mooi en krachtig middel om meer contact met je lijf te krijgen en te voelen wat er speelt. Tijdens het behandelen help ik je om terug te komen naar je lijf, opnieuw te aarden en vanuit daar weer verder te gaan. Dit kan iedereen helpen, ongeacht wat er speelt. Naast mijn praktijk in de Nieuwe Lente ben ik ook verbonden aan Het Groeiatelier als stress en burn-out coach. Ik ondersteun twintigers en dertigers die vragen hebben, vastgelopen zijn of voorzie hen van advies bij fysiek/mentale klachten.

Check de volgende sites voor meer info:
Pepijnvanthoor.nl , Bewust Haarlem, De Nieuwe Lente en Het Groeiatelier

Meer No Spang? Check ons interview met Krista Filius

Fotografie door Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here