Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie ‘No Spang’ op zoek naar sublieme antistress tips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem. Deze keer Feng Shui specialiste Therese Uyterlinde.

We komen binnen bij Therese Uyterlinde en mijn mond valt bijna open. Ik heb denk ik nog nooit zo’n mooi ingericht huis gezien! Waarbij je niet alleen denkt ”oh mooi, kan zo in een tijdschrift” (want daar staat haar huis ook weleens in), maar waarbij je je qua sfeer meteen op je gemak voelt en het gevoel hebt dat als je zou vragen (als he, zo brutaal ben ik ook weer niet) mag ik even lekker op je bank liggen? dat het ook nog wel zou kunnen.

Heb je weleens stress?
”Als ik stress heb, dan zit het bij mij vaak ‘in mijn hoofd’. Dat ik denk dat ik bepaalde dingen op een bepaalde manier moet doen. Of als de realiteit bijvoorbeeld anders is als dat je wilt. Ik merk stress dan aan dat ik mezelf een beetje gek loop te maken en dan kan ik niet goed focussen. Bijvoorbeeld als ik in de file sta, daar heb je totaal geen invloed op maar kan ik echt stress van krijgen. Wat gebeurt er nou allemaal als ik te laat kom? Dat kan relativeren. Ga ik mezelf vergiftigen met stress of blijf ik rustig, je hebt die keuze. En er is ook wel een groot verschil met Zweden, waar ik oorspronkelijk vandaag kom. Alhoewel dit geen eerlijke vergelijking is want als we daar op vakantie zijn slapen we in een huisje op een eiland waar het rustig is. Maar je merkt wel dat het in Zweden minder gejaagd is, als je daar gaat bumperkleven is echt not done!”

no spang therese uyterlinde
Mooie herinnering aan Therese’s lunchroom in Zweden

Bewust in je hoofd, bewust in je lichaam.

Wat is jouw ultieme antistress tip?
”Je hebt niet altijd invloed op de omgeving, maar vanbinnen kun je wel een scheiding maken voor jezelf. Ga je erin mee? Of zeg je dit is nu zoals het is, punt. Relativeren en diep ademhalen. Scheiden van zaken en relativeren is bewust in je hoofd, en ademhalen is bewust in je lichaam. En ’s avonds douchen kan ik ook echt aanraden. Dat doe ik dan om bewust de dag los te laten en te ontspannen. Ik mediteer veel, maar als ik echt stress heb moet ik iets DOEN. Opruimen werkt voor mij super! Rommel geeft me stress, dat had ik als klein kind al. Vanuit werk oogpunt zeg ik natuurlijk kijk eens naar je eigen huis als je je gestrest voelt. Ligt er veel rommel? Je huis luchten is heel belangrijk en rommel opruimen geeft ook lucht. Ik kijk bij cliënten altijd het eerste naar hun slaapkamer, dat is de plek waar je zeker tot rust moet kunnen komen. Met stapels boeken naast je bed, was die je op moet vouwen of andere dingen die om ‘actie’ vragen is het lastig om echt goed tot rust te komen.”

no spang therese uyterlinde
Persoonlijke items op een mooie plek in huis zijn belangrijk volgens Feng Shui

Voor mijn rust ga ik naar de duinen

Wat vindt jij een fijne plek om te relaxen in Haarlem en omgeving?
”Voor mij is nummer een echt de duinen! Ik ga heel vaak wandelen in de duinen. En ik weet niet of het slim is om in je artikel te zetten,” Therese begint nu te fluisteren, ”maar dan ga ik niet altijd braaf op het wandelpad 😉 Ik maak niets kapot hoor, maar ik vind het zo mooi om gewoon tussen de natuur te lopen. Dan kom ik ook altijd dieren tegen, dat hoort op de een of andere manier bij mij.” Hoe vind je je weg weer terug? Vraag ik. ”Misschien mijn Zweedse ingebouwde navigatie ofzo, maar ik vind altijd mijn weg terug. Ik vind het heerlijk om dan ook even bij een boom te zitten. Maar als ik ga hardlopen in de duinen blijf ik wel op het pad hoor, hahaha! Voor mijn rust ga ik naar de duinen, en de zee en het strand vind ik ook heerlijk. Haarlem begint nu wel wat drukker te worden, maar ik ga altijd zaterdagochtend naar de markt en dan zelf eventjes koffiedrinken. Inspiratie en ontspanning haal ik ook uit gewoon kijken naar huizen. In het donker door Haarlem lopen en een beetje naar binnen kijken bij mensen. In Amsterdam deed ik dat ook altijd, dat vond ik rustgevend. Ik ga niet lang naar binnen gluren ofzo, maar gewoon lekker lopen. Bijvoorbeeld in de Vijfhoek of in de Spaarnwouderbuurt.

Meer over Therese Uyterlinde?

In je huis echt jezelf kunnen zijn en tot rust kunnen komen is een van de dingen waarbij Therese mensen adviseert. Ze geeft op basis van Feng Shui interieur advies. Feng Shui gaat onder andere over het toepassen van de elementen water, hout, vuur, aarde en metaal in je huis of werkomgeving. Alles bestaat uit energie, wanneer deze elementen met elkaar in balans zijn voel je je relaxter, rustiger en kun je beter opladen. Ook kijkt Feng Shui naar hoe jij je voelt bij bepaalde spullen in huis. Daarnaast doet Therese energy clearings en geeft zij de workshop ´Hoe Feng Shui is mijn huis´. De eerstvolgende staat gepland op 22 november.

Kijk voor meer info over Therese Uyterlinde op Thereses pagina van Bewust Haarlem of op de website van Therese.

Meer No Spang? Zie ons interview met Hesther Schaberg

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here