Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie No Spang op zoek naar sublieme antistress tips & verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem! Deze keer Tino van Heusden, coördinator en inspirator van Netwerk Bewust Haarlem.

Met buiten een mooi wit landschap op de achtergrond zijn Tino, fotograaf Jip en ik neergestreken in café Thuys van het Dolhuys. Tino bekijkt onze kopjes thee en vraagt om een glas rode wijn. ”Dat verwacht je vast niet van iemand die met spiritualiteit bezig is,’’ zegt hij lachend.

No Spang! – Tino van Heusden

Heb je weleens stress?
”Uiteraard. ik denk in deze maatschappij dat er niet aan te ontkomen is. Zelfs al ben je de allergrootste yogi, er zijn zoveel prikkels. Door de jaren heen heb ik geleerd waar en op welke manier ik het in mijn lijf voel. Bepaalde plekken waar dan spanning komt te zitten. Maar een beetje stress is ook wel lekker. Stress heeft iets heel verleidelijks, het is zo aantrekkelijk soms om maar door te gaan. Dit moet nog en dat moet nog. Maar ik heb steeds meer in de gaten dat die modus uiteindelijk niet fijn is. En ik heb dit met vallen en opstaan moeten leren. Vroeger werd ik er somber van, en ook opgebrand op een gegeven moment.’’

“Veel mensen vinden het lastig om zomaar 10 minuten te zitten en niets te doen’’

Wat vind jij een fijne plek om te chillen in Haarlem?
”Elk bankje waar je even lekker kunt lummelen vind ik fijne plekken! Bijvoorbeeld het bankje hier bij het Dolhuys. Gewoon 10 minuten helemaal niets doen, en alleen maar in het moment aanwezig zijn. Of het lummelen op een bankje combineren met een lekker visje halen bij Leo van Rhijn hier op de brug. Ik denk dat tegenwoordig veel mensen het heel lastig vinden om zomaar 10 minuten te zitten en niets te doen.’’

No Spang! – Tino van Heusden
Eneko Urunuela. Unsplash.com

”Wat ik ook heerlijk vind is om in de natuur te zijn. Wandelen met de hond, of hardlopen. Of ga bijvoorbeeld eens heel vroeg naar de Oosterplas in de duinen. Neem een thermoskan koffie mee en een broodje, na een uur daar in stilte zitten voelt het alsof je heel lang op vakantie bent geweest!’’

Wat is jouw ultieme antistress tip?
”Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je gewoon rustig tevreden kunt zitten met alleen jezelf in dat moment, dat dat een ultieme antistress tip is. Er is dan niets wat je hoeft of moet. Als ik veel stress ervaar ga ik terug naar mijn ademhaling en naar het nu. Ik maak gebruik van een paar mantra’s waarbij ik helemaal naar mijn kern ga. Dan is het niet meer belangrijk wie ik ben in de zin van wat ik gepresteerd of bereikt heb, of wil bereiken, om daar mijn identiteit aan af te meten. Ik ga bijvoorbeeld uit van de mantra Liefde is wat ik ben. Ik geloof dat elk persoon op zoek is naar liefde en acceptatie in zichzelf, en dat dit ook de oorzaak is van stress die je kunt voelen. Wanneer je leert om je ademhaling te reguleren en je iets dieper kunt ademhalen scheelt dat heel veel in je stress. Een paar keer per dag een minuutje bewust ademhalen. Ontspanning gegarandeerd en je kunt het overal doen!”

Meer Tino van Heusden?

Tino streeft ernaar om bewustwording breed toegankelijk te maken en daarbij als verbindende factor op te treden. Bewust Haarlem is inmiddels een netwerk van meer dan 350 professionals. Regelmatig organiseert Tino voor deze leden workshops, netwerkbijeenkomsten, borrels en er zijn nog meer creatieve ideeën in aantocht! Daarnaast is Tino met zijn bedrijf Leven in Openheid zeer ervaren in (essentie) coaching, en treedt hij op als DJ op spirituele dance party’s.

Check Tino’s pagina voor meer info: Bewust Haarlem

Meer Haerlems Bodem? Check hier HB de Podcast Politics met wethouder Robbert Berkhout

 

 

 

1 REACTIE

  1. Echt een goede antistress tip! En eigenlijk heel makkelijk toe te passen in het dagelijks leven. Enkele minuten per dag kun je echt wel even vrij maken. Je moet er even aan denken 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here