Geen stress, relax! Haerlems Bodem gaat in de serie ‘No Spang’ op zoek naar sublieme antistress tips en verrassende plekken om te relaxen in Haarlem. We bevragen hiervoor ondernemers uit Netwerk Bewust Haarlem! Deze keer Willem Pinksterboer van Acupunctuur Haarlem.

Heb je weleens stress?
Willem moet lachen: ”Ja vanzelfsprekend! Ik vind teveel dingen leuk. Ik heb een eigen praktijk en een gezin met drie opgroeiende kinderen (van 16, 12 en 8 jaar). Daarnaast geef ik les bij de acupunctuur opleiding TCMA. En ik ben nog een boek aan het schrijven. Ik merk stress bij mezelf als ik bepaalde klachten heb als slecht slapen, hoofdpijn, gejaagd gevoel, drukker in mijn hoofd zijn. Beetje de ‘hoofd’-kenmerken zeg maar.” Kan je in dat geval ook acupunctuur op jezelf kunt toepassen? Willem: ”Ja, dat kan wel, maar ik doe dat alleen bij lokale acute klachten. Bij een behandeling gebeurt meer dan alleen maar op bepaalde punten naalden inprikken. Ik ga voor mezelf liever naar een collega, of naar een Shiatsu therapeut. In stressvolle periodes probeer ik goed te voelen wat ik nodig heb.”

No Spang Willem Pinksterboer foto door Claudia Lucke
Doorkijkje de Greiner, foto door Claudia Lucke

”En ook over stress gesproken, ik heb nog nooit ouders van jonge kinderen ontmoet die zeiden ‘af en toe een klein piekje stress’ te hebben. Die zitten een aantal jaar in de blender zeg maar. Accepteren dat je nu zo bent is denk ik de grootste sleutel. Het heeft geen zin om te proberen om je beter of fitter te willen voelen als je maar drie uur geslapen hebt en je moet weer een hele dag werken. Dat is dan zoals het is, als je je daar tegen verzet dan krijg je nog meer stress. Misschien de een wat meer dan de ander, maar iedereen met kinderen maakt dit mee, dit is zo universeel.”

“In Azië is het allemaal wat losser en minder gestructureerd, dat vind ik ontspannen!”

Wat vind jij een fijne plek om te chillen in Haarlem?
”De Oerkap vind ik een hele fijne plek, en dat geldt ook voor het Veerkwartier. Het is op die plekken een beetje rafelig. Bijvoorbeeld de eerste locatie van de Oerkap (bij de Droste fabriek), dat was echt zo’n vrijbuitertsplek. Het leuke vind ik dat het niet zo gestructureerd is, wat stuk is mag gewoon stuk zijn. Als behandelaar ben je altijd bezig met beter maken en dingen oplossen. Allemaal wat losser en minder gestructureerd, dat vind ik ontspannen. Daarom kom ik ook graag in Azië. Bij ons is alles mega gestructureerd, maar in Azië is het juist lekker ongestructureerd. En een plek die ik ook wil noemen is de Kennemerboekhandel (op de Kleverparkweg), dat is echt zo’n ouderwetse boekhandel, een beetje donker is het binnen. Er worden hele leuke lezingen gegeven en de mensen die er werken zijn echte liefhebbers. Er staat een tafel, en je mag er gewoon rustig zitten lezen, of lekker lang rondneuzen. Ze hebben een hele grote kast met filosofische boeken!”

No Spang Willem Pinksterboer foto door Claudia Lucke
Vergaderruimte de Greiner, foto door Claudia Lucke

We ervaren spanning omdat er gebrek is aan echt contact

Wat is jouw ultieme antistress tip?
”De ultieme antistress tip ga je niet krijgen, jammer he? Maar ik heb er wel een die je niet zo vaak hoort. Ik ben gewezen op een YouTube-filmpje waarbij mensen elkaar vier minuten in de ogen gaan kijken. Dat zijn dan partners, broer en zus, vader en dochter. Zonder iets te zeggen elkaar aankijken, en dat bracht zoveel teweeg! Ik denk dat wij zoveel spanning ervaren in onze maatschappij omdat er gebrek is aan echt contact. Die manier van contact maken ontspant op een diep niveau en het ontroert. Het kan ook confronterend zijn want dan voel je onrust, irritatie en boosheid. Maar op een dieper niveau is het heel verzachtend.”

Treed alles met belangstelling tegemoet

Willem vervolgt: ”Ondanks dat we op zoek zijn naar ontspanning kunnen pijn, spanning en stress ook echt schoonheid hebben. Dit heb ik geleerd uit de Vipassana meditatie die ik inmiddels al 25 jaar beoefen. Hierin gaat het om de balans, en om het evenwicht van Yin en Yang aspecten. Als je ertegen gaat vechten wordt het een issue of creëert het stress. Het belangrijkste is dat je alles met belangstelling tegemoet treedt en er contact mee maakt.”

Wij hebben met Willem samen het vier minuten filmpje gekeken op YouTube, en eerlijk is eerlijk, ik had moeite om het droog te houden want het maakt iets in je los (en er zit prachtige muziek onder). Dus als je nieuwsgierig bent geworden, kijk het filmpje en probeer het eens uit met iemand uit je directe omgeving!

Meer over Willem Pinksterboer?

Willem geeft (Japanse) acupunctuurbehandelingen voor allerlei uiteenlopende klachten in zijn praktijk Acupunctuur Haarlem aan de Zijlweg. Bij een acupunctuurbehandeling wordt een genezingsproces in gang gezet dat kan variëren van effectieve symptoombestrijding tot zingevingsvraagstukken. Acupunctuur ziet namelijk de mens als geheel. Ook geeft hij les aan de TCMA opleiding voor acupunctuur. Daarnaast schrijft en geeft Willem regelmatig lezingen over onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, zingeving en wetenschap. Check zijn blogs voor leuke en interessante stukken over onder andere oogcontact (zie ook link onderaan) en een stuk naar aanleiding van een uitzending van Lubach op Zondag over alternatieve geneeswijzen.

Meer info kun je vinden op Willem’s pagina van Bewust Haarlem, de site van Acupunctuur Haarlem en blog over oogcontact.

Meer No Spang? Check het interview met Karina de Jong en Nirantara Ishaya

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here