De Janskerk en het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief staat sinds begin juli aan de binnenkant en aan de buitenkant in de steigers. Reden hiervoor zijn werkzaamheden door de Gemeente Haarlem.

Noord-Hollands Archief zes weken langer gesloten

De datum voor de opening van de vernieuwde studiezaal was voor 14 oktober gepland, maar verschuift naar 26 november 2019. Aan de binnenkant lijkt de Janskerk bijna een kunstwerk. Zelfs de trappen zijn ingepakt en gereed voor de verbouwing. Gelijk na de bouwvak wordt gestart met het aanbrengen van het stucwerk want alle voorbereidende werkzaamheden zijn al verricht.

Noord-Hollands Archief gesloten

Speciale techniek

Omdat de Janskerk een zevenhonderd jaar oud monumentaal pand is, wordt het grondig aangepakt met een speciale techniek. De kwaliteit hiervan staat voorop. Bouwbedrijf Van der Worp voert de werkzaamheden uit. Na de voorbereidende werkzaamheden werd geconstateerd dat de stucwerkzaamheden, mede door de droogtijd van het materiaal, meer tijd nodig hebben. Daarom is gezamenlijk met architect Joop Slangen en de aannemer besloten om de verbouwing meer tijd te geven. Dit heeft tot gevolg dat de studiezaal op de Jansstraat pas op dinsdag 26 november weer open is voor publiek. Tot die tijd kan je naar de locatie op de Kleine Houtweg 18. 

Ook Archiefcafé nieuwe uitstraling

Tijdens de verbouwing en restauratie krijgt naast herstelwerkzaamheden en het stucwerk ook het Archiefcafé een nieuwe uitstraling en wordt een vaste presentatie over drukkerij Joh. Enschedé ingericht. De officiële opening van de Janskerk en de presentatie vinden plaats rond de verjaardag van Haarlem op 23 november 2019 met een feestweekend. Op de website van het Noord-Hollands Archief en op de social media is tijdig alle informatie beschikbaar. 

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de beste artikels van juli.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here