De eerste editie van de Biomarkt van 2021 viel vorige maand in het water. Door de nieuwe corona-wetgeving was de kleinschalige markt op het terrein van de Haarlemse Kweektuin niet toegestaan zonder speciale vergunning. Gelukkig is die vergunning inmiddels rond en konden bezoekers van de markt, bestaande uit ongeveer twintig kramen, gisteren hun hart ophalen aan een keur van smakelijke en gezonde producten.

Het is niet druk maar toch lopen er de hele dag mensen tussen de kramen en wordt er enthousiast gekletst en geshopt. Verse broodjes gaan als warme broodjes over de toonbank, de biologisch geteelde groenten vinden gretig aftrek en de bio-biertjes van Uiltje zijn al voor het einde van de middag helemaal uitverkocht. 

Saskia de Bres is een van de organisatoren van de Biomarkt. Ze vertelt: “We zijn in 2016 begonnen met het verkopen van verse groenten in de kas van de kweektuin. Daarna hebben we met een klein team van 5 kleine ondernemers, ons Bioteam, de markt op het grasveld voor opgezet. We begonnen met 7 kramen en inmiddels kunnen we zeggen dat het een behoorlijk groot succes is.”

Ondanks het wat grauwe weer is de sfeer op de markt uitstekend.

Rondlopend kom je verschillende opvallende producten tegen. Zoals de chocopasta en vlokken van No Sugar Daddies. Een initiatief van twee Haarlemse vaders die hun kinderen wel iets lekkers wilden geven op brood maar zonder al die ongezonde suikers. Toen ze dat niet konden vinden, besloten ze het zelf maar te gaan maken. Hun producten bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten zoals dadels, cacao, hazelnoten en kokos. 

De producten moeten duurzaam, eerlijk, kleinschalig en het liefst lokaal zijn geproduceerd.

Saskia de Bres, lid van het Bio-team
Jurrian is een echte No Sugar Daddy

Even verderop moet je oppassen dat je met je hoofd niet tegen een zak met oesterzwammen aanloopt. De Oesterzwammerij haalt koffieprut op bij cafés en restaurants en gebruikt dit als natuurlijk compost. Ideaal voor het kweken van grote oesterzwammen. Paddenstoelen zijn goed te gebruiken als vleesvervangers maar zijn ook gewoon lekker in allerlei gerechten. Restaurant de Ripper maakt er zelfs kroketten en bitterballen van. Een van de initiatiefnemers Michiel de Ruiter (ja, echt) vertelt dat het momenteel best lastig is om aan grote hoeveelheden koffieprut te komen. “Het is ook nogal bederfelijk. Mag ik jullie artikel meteen even gebruiken om een oproep te doen aan ondernemers die nog koffie verkopen? Gooi die prut niet weg! Laat ze gewoon even contact met ons opnemen. Dan komen wij het bij ze ophalen.”

oesterzwam op de Biomarkt
Oesterzwammen op de Biomarkt

Verder vinden we Virgil, die koffie verkoopt waarvan de herkomst helemaal te herleiden is naar een specifieke boer in Brazilie of Oeganda. En Sirle, van Peperkers, die gezonde zoetigheid verkoopt zoals vegan roze koeken en citroenmaanzaadcake.


“Om te claimen dat je biologische producten verkoopt, heb je een zogenaamd SKAL-certificaat nodig.” vertelt Saskia de Bres. “Dat is best een gedoe om te verkrijgen. Wij noemen onze markt dan ook bewust Bio en niet biologisch. Maar als een ondernemer bij ons een kraam wil huren zijn we wel kritisch. Alle producten moeten duurzaam, eerlijk, kleinschalig en het liefst lokaal zijn geproduceerd.

‘Mam, kunnen wij ook een keer van die witte broccoli eten?’

Nancy, bezoekt samen met François de Biomarkt
Nancy en Francois op een bankje
Nancy en Francois op een bankje in de Kweektuin

Nancy en François lopen rond en doen hier en daar een aankoop. Nancy: “Wij komen al vanaf het begin op deze markt. Ik hou van ervan. Mijn grootmoeder was kok in de oorlog en mijn moeder kon ook heel goed koken. In haar keuken heb ik nooit een pakje met kant-en-klaarsaus zien liggen. Alles werd gemaakt van échte ingrediënten. Zelf heb ik dat ook weer meegegeven aan onze kinderen. En om open te staan voor nieuwe smaken en dingen die je nog niet kent. Ik ben zó dol op de wereldkeuken dat mijn kinderen op een gegeven moment vroegen ‘Mam, kunnen wij ook een keer van die witte broccoli eten?’ Bloemkool bedoelden ze.” Ze lacht en vervolgt dan: “Goed en puur eten hoeft niet altijd duur te zijn. Het is een keuze. Investeer af en toe wat meer in mooie producten, maar zet ook gewoon je eigen tuin of balkon vol met kruiden.”

De Biomarkt kun je elke eerste zaterdag van de maand bezoeken op het grasveld aan de voorkant van de Haarlemse Kweektuin op de Kleverlaan 9 in Haarlem Noord.

Fotografie: Ilse Vogel

2 REACTIES

  1. Hoi! Leuk artikeltje, dank daarvoor. Maar graag in het vervolg niet meer de naam Stadskweektuin gebruiken. Sinds 5 jaar heet het terrein Haarlemmer Kweektuin. We zijn een vrijwilligersorganisatie die zorg draagt voor deze mooie stadstuin, middenin Haarlem. De BioMarkt is een initiatief van zelfoogsttuin Wij Telen Groente. Zij huren een kas op het terrein van de Kweektuin.

    • Beste Jeannet, Dank je wel voor je reactie en goed dat je het aangeeft. We zullen de naam ‘Stadskweektuin’ aanpassen naar ‘Haarlemmer Kweektuin’. ‘Op het terrein van’ klopt dan dus wel en kunnen we zo laten staan. Hartelijke groeten, Heleen Folgering, hoofdredacteur Haerlem Bodem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here