Heb je ooit in het Boerhaavebad gezwommen? Zo ja, heb je onder water je ogen de kost gegeven? Ook een ja, dan is het je wellicht opgevallen dat het zwembad, aan de rand van Schalkwijk, ingelegde tegels heeft die een doelgebied markeren. Sterker nog, er is ook een blauwe tegel die fungeert als middenstip en er zijn metalen gootbakken die dienst doen als goal. Wat? Ja, echt. Deze markeringen zijn bedoelt voor onderwaterhockey. Een onderwatersport waar 140 verenigingen in heel Nederland zich mee bezighouden. Onderwatersport Vereniging Haarlem (OVH) is daar een van.

Onderwaterhockey, wie is er niet groot mee geworden?
Onderwaterhockey is ontstaan als training voor duikers om betere controle te krijgen over hun ademhaling. Longen en longvolume zijn niet te trainen, een bewuste ademhaling, uithoudingsvermogen en conditie wel. Vandaar dat ene Alan Blake uit Southsea in Engeland in 1954 een spelletje bedacht om duikers in de wintermaanden fit te houden. Hij noemde het Octopus. Dat werd later Octopush wat resulteerde in het huidige onderwaterhockey. Twee teams van 6 veldspelers en maximaal 4 wisselspelers proberen om een puck van bijna anderhalve kilo met een handstick zo vaak mogelijk in de doelbak van de tegenstander te spelen. Wie over twee periodes van 15 minuten de meeste doelpunten heeft, wint de wedstrijd. En ja, bij officiële wedstrijden liggen er twee scheidsrechters in het water die overtredingen doorgeven aan de hoofdscheidsrechter die op de kant staat.

Populariteit
Op internationaal niveau is onderwaterhockey behoorlijk populair in Europa. Met name in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Hongarije, Kroatië, België en Nederland, maar ook in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland wordt de sport op hoog niveau beoefend. En hoewel ons nationaal heren- en damesteam al de wereldtitel hebben weten te veroveren, zag onze huidige koning Willem-Alexander als lid van het IOC geen aanleiding tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen om onderwaterhockey te erkennen als olympische sport. ‘Te weinig publieksvriendelijk’ vond hij het.

onderwaterhockeyhaarlem

Primeur in Haarlem
Haarlem en de OVH wisten wel beter. Ruud Leijtens, voorzitter van de OVH, doet zelf regelmatig een potje mee en kan het mooi vertellen: “Bij de oplevering van het Boerhaavebad in de jaren negentig van de vorige eeuw wist de OVH de architect en aannemer zo gek te krijgen om rekening te houden met ingelegde goals voor de onderwaterhockeysport. En nog steeds heeft Haarlem met het zwembad en dus met een officieel speelveld voor onderwaterhockey een Europese primeur in handen. De Onderwatersport Vereniging Haarlem behoort tot een van de grootste en oudste onderwatersportverenigingen van Nederland. Dit jaar bestaat de OVH zelfs 50 jaar. Leijtens wordt enthousiast: “Naast onderwaterhockey doen we natuurlijk aan duiken en freediven. We organiseren duikopleidingen tot en met het 4-sters brevet (NOB/CMAS) en geven specialty-opleidingen zoals driftduiken en droogpakduiken. Verder zijn we actief organisator van teamuitjes, recreatieduiken, introductie-avonden voor scholieren en demonstraties, wrakduiken, onderwaterfotografie en snorkelen.”

Bekijk het onderstaande filmpje voor een indruk van Onderwaterhockey in Haarlem.

Wil jij ook een keer onderwaterhockeyen of ben je geinteresseerd in andere onderwatersporten? Neem dan een kijkje op de website van Onderwatersport Vereniging Haarlem of neem direct contact op via contact@duikinovh.nl. Zo kun je een introductieduik doen of een onderwaterhockey-training volgen. Juist in het jubileumjaar van de vereniging zijn nieuwe leden van harte welkom.

Tekst: René van Stekelenborg