Yorick van Norden is met zijn album The Jester genomineerd voor een Pop Edison prijs. De Haarlemse singer-songwriter kan de prijs ontvangen in de categorie alternative.

De Edison wordt 11 februari uitgereikt in de Gashouder in Amsterdam. “Ik kan het nog niet helemaal geloven,” laat Yorick weten op zijn Facebookpagina. “De Edisons hebben zo’n rijke historie; voor mij voelt de nominatie al als prijs. Veel van m’n favoriete albums wonnen ooit Edisons: Pet Sounds, Revolver, Sinatra At The Sands, The Notorious Byrds Brothers, John Lennon/Plastic Ono Band; de lijst is eindeloos.”

Yorick genomineerd voor een Edison

In februari neemt de Haarlemmer het op tegen de band My Baby met hun album Mounaiki ~ By The Bright Of Night en Amber Arcades met European Heartbreak. De Edison is een van de oudste muziekprijzen in de wereld en de oudste in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor geluidsdragers van bijzondere kwaliteit uitgereikt. Naar het voorbeeld van de Grammy werd de prijs ingesteld als een jaarprijs voor artiesten, die met hun platenoeuvre van dat jaar de beste prestatie – naar het oordeel van jury – in hun genre gegeven hebben.

Wat vindt de jury

Jurymotivatie: Na drie jaar wordt het debuut Happy Hunting Ground opgevolgd door The Jester, dat nar of joker betekent. Verwacht geen cabaret, maar vertrouwde echo’s van de jaren zestig en invloeden uit die tijd als The Beatles. Maar het mooie meerstemmig gezongen Winter doet ook zomaar denken aan Crosby, Stills, Nash & Young. Die echo’s weet Van Norden op mooie wijze tekstueel te koppelen aan het nu. Liedje-liedjes, maar er zit een duidelijke lijn in het album.

Yorick genomineerd voor een Edison

Yorick genomineerd voor een Edison

In 2015 kwam zijn eerste album uit genaamd Happy Hunting Ground. In 2018 maakte hij samen met Anne Soldaat Unsung Heroes gevolgd door The Jester later dat jaar. HB wenst Jorick succes en we hopen stiekem dat hij gaat winnen. Check hier het interview met Yorick dat we schreven naar aanleiding van The Jester.

Fotografie: Felice Hofhuizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here