Inge Echterhölter, eigenaar van oodles and pinches, heeft een visie: minder afval voor een beter milieu. Maar, het blijft niet bij alleen een visie, ze heeft al ruim een jaar een fysieke winkel genaamd oodles and pinches waar je duurzame items kan kopen om zo min mogelijk afval te produceren. Daarom vandaag het verhaal van Inge.

Oodles and pinches

Mogelijk heb jij nog niet van deze zero waste winkel gehoord, maar oodles and pinches zit al ruim een jaar in de BakkeRij in de Waardepolder. Inge is in Duitsland geboren en heeft veel gereisd en zelfs een tijdje in Amerika gewoond. Nu woont ze al even in Nederland, maar spreekt nog geen vloeiend Nederlands. Daarom was het interview in het Engels en zijn de teksten en quotes vertaald naar het Nederlands.

Foto: Rob Ouwerkerk

Het begin

We staan nu voor de winkel van Inge, maar wat was überhaupt het startpunt geweest voor de weg naar zero waste? Inge: “7 jaar geleden begon ik met lezen over hoe ik de impact op het milieu kon verminderen. Ik werkte fulltime en had jonge kinderen, maar ik vind het milieu ook erg belangrijk. Tot ik op een avond aan het koken was, ik keek naar het gerecht wat ik had gemaakt en de berg plastic en ander verpakkingsmateriaal wat ik daarvoor had gebruikt. Dit was bij mij het startpunt om te kijken of ik mijn afval bewust kon verminderen. Zo begon ik met voedsel zonder verpakkingsmateriaal te kopen zodat het afval in de keuken minder werd. Vervolgens ging ik ook kijken naar wat ik in de badkamer aan afval had en langzaam kocht ik, wanneer het toe was aan vervanging, een duurzamer alternatief. ”

Foto: Rob Ouwerkerk

Oodles and pinches in de BakkeRij

De BakkeRij in de Waardepolder is een bijzondere locatie, want er zitten voornamelijk kantoren. Het persoonlijke startpunt om minder impact op het milieu te maken is helder, maar hoe kom je dan uiteindelijk bij een winkel? Inge: “Vanuit mijn behoefte om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken kwam het idee voor oodles and pinches. Ik wil graag de impact op het milieu verminderen. Ik begon een webshop en sta met mijn producten op de Biomarkt Kweektuin in Haarlem. Echter heeft de Biomarkt een winterstop dus zocht ik voor die periode een een alternatief voor mijn klanten… vandaar deze winkel.”

“De Fietskoerier bezorgt mijn producten”

Inge Echterhölter

Inge legt verder uit wat ze zo leuk vindt: “Een van de leukste dingen is het onderzoeksgedeelte voor de producten. Alles wat hier staat, heb ik zelf gebruikt en ik sta er dus volledig achter. Daarnaast probeer ik zo lokaal mogelijk in te kopen, zoals een deodorant die in Beverwijk gemaakt wordt. Tevens bezorgt bijvoorbeeld de Fietskoerier mijn producten in Haarlem.”

oodles and pinches
Foto: Rob Ouwerkerk

“Ja! Als kleine ondernemer heb ik invloed op bedrijven”

Inge Echterhölter

Op de vraag of dit initiatief ook het verschil gaat maken is Inge heel duidelijk:”Ja! Als kleine ondernemer heb ik invloed op bedrijven. De verandering gaat niet snel, maar ik heb bijvoorbeeld aangegeven dat een plastic venster bij een verpakkingsmateriaal niet nodig is, en wat bleek… een halfjaar later is het stukje plastic uit de verpakking. Zo worden de verpakkingen ook steeds milieuvriendelijker.”

Haarlem

Dat een zero waste winkel effect heeft is goed om te horen, maar waarom heeft Inge gekozen voor Haarlem? Glimlachend: “Aan het einde van onze reis kwam de behoefte om ergens te settelen. Ik heb twee kinderen en ik zocht een plek die goed bij het gezin past, natuur in de buurt heeft en ook openstaat voor duurzaamheid. Zo kwamen wij in Nederland terecht, waar ze goed bezig zijn om groene initiatieven te omarmen. Vanuit daar was de stap naar Haarlem heel snel gemaakt, zo dichtbij de natuur en zee.”

oodles and pinches
Foto: Rob Ouwerkerk

Kleine stapjes

Aan het einde van ons gesprek en de rondleiding door de winkel is de laatste vraag wat Inge graag als advies aan Haarlemmers zou willen geven: Inge: “Kijk naar wat je creëert en wat mogelijk is,” ze denkt even, “en bij jou situatie past. Een makkelijke stap is bijvoorbeeld je vuilnis scheiden, zo zorg je ervoor dat het beter herbruikt kan worden en het milieu minder wordt belast. Daarnaast kan je bijvoorbeeld minder vlees eten en je melk vervangen voor plantaardig. Al deze kleine stapjes helpen al enorm.”

“Het hoeft niet perfect”

Inge Echterhölter

Inge vervolgt: “Daarnaast is aanpassingen in de badkamer altijd redelijk eenvoudig, bijvoorbeeld in de afvalbak. Misschien kan je je plastic wegwerpmesjes vervangen voor een mooi scheermes of de wegwerpwattenschijfjes voor wasbare wettenschijfjes. Of, mijn eigen favoriet: een shampoobar. Oftewel een stuk zeep waarmee je je haren kan wassen.”

oodles and pinches
Foto: Rob Ouwerkerk

“Maar onthoud, het hoeft niet perfect. Beter pas je het stap voor stap aan door iets te vervangen voor een duurzamere versie dan je oude weg te gooien terwijl deze nog goed is. Dus heb jij nu een plastic borstel? Blijf deze dan vooral gebruiken in plaats van een ‘duurzame’ versie te kopen. Minder consumeren heeft ook een positief effect op het milieu.”

De winkel oodles and pinches

Ik loop nog even een rondje door Inge’s winkel. In deze kleine container kan je veel diverse items vinden. Mijn oog valt op wasbare wettenschijfjes, maar sinds drie maanden heeft Inge haar assortiment ook uitgebreid met eten. Je kan zelf met je eigen bakjes en potjes onder andere noten, rijst pasta en bonen kopen. Inge koopt deze goederen zelf in bulk en het wordt dan in papieren zakken van 25 kilo bezorgt. Door bijvoorbeeld rijst te kopen zonder verpakking draag je natuurlijk ook weer bij aan minder afval.

oodles and pinches
Foto: Rob Ouwerkerk

Na dit interview ben ik trots dat Haarlem zo’n toegankelijk en duurzaam initiatief heeft om de impact op het milieu te verminderen. Daarnaast is Inge een hartverwarmend persoon met een enorme passie voor haar producten en kan ze overal een verhaal over vertellen. Wil je meer weten over oodles and pinches? Neem dan een kijkje op de online zero waste shop, ga langs in de winkel of kom naar de maandelijkse BioMarkt Kweektuin.

Meer Haerlems Bodem? Lees het interview met Lara Scot van Sur Atelier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here