Na weken van internationaal protest, kwam op 17 juni 2020 ook Haarlem samen om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Meer dan tweeduizend mensen verenigden zich in de Haarlemmerhout om samen te luisteren naar mooie woorden van de vele sprekers.  

Black Lives Matter

Wereldwijde protesten barstten losop 26 mei 2020, toen demonstranten in Minneapolis, VS, de straat opgingen om te protesteren tegen de dood van George Floyd – de zoveelste persoon van kleur die vermoord werd door een witte politieagent. De protesten tegen politiegeweld jegens mensen van kleur verspreidden zich snel door de Verenigde Staten, en solidariteitsprotesten en antiracismeprotesten werden wereldwijd georganiseerd, met het protest op de Dam op 1 juni als eerste Nederlandse. Na een aantal grote Nederlandse steden was het op 17 juni dan eindelijk de beurt aan Haarlem om ons uit te spreken tegen racisme en politiegeweld. 

Protest in Haarlem

De Haarlemmerhout liep woensdag vol met mensen die zich uit kwamen spreken en hun steun kwamen betuigen. Netjes op afstand natuurlijk, dat benadrukte de organisatie regelmatig, en mondkapjes werden uitgedeeld. Het volle park heeft ruim anderhalf uur geluisterd naar sprekers met persoonlijke verhalen, muziek, en mooie woorden. Opvallend was de ruimte die muziek, onder andere van all-female band Miss Catharsis, kreeg in het programma: dit maakte dit zware onderwerp toch iets luchtiger. 

Neem verantwoordelijkheid

Uit de speeches van de sprekers kunnen we een duidelijke les opmaken: neem je verantwoordelijkheid. Het is de taak van witte mensen om onszelf te verbeteren en onze omgeving aan te spreken op racistisch gedrag – hoe oncomfortabel dat ook kan zijn. Zoals een van de sprekers zei, er zijn duizenden manieren om iets te doen. Een van de sprekers riep witte mensen ook op om jezelf te onderwijzen over wit privilege en racisme. Begin bijvoorbeeld bij withuiswerk.nl, een site die vol staat met informatieve bronnen en organisaties om aan te doneren. 

We moeten dit samen doen!

Het protest werd gehost door Wijnand Stomp, beter bekend als Mister Anansi. Hij introduceerde de sprekers, vertelde verhalen, en zong zelfs met het publiek. Ook hij benadrukte dat de strijd tegen racisme een gezamenlijke strijd moet zijn; hij liet het publiek twee stille minuten in elkaars ogen kijken om de verbondenheid tussen alle mensen te benadrukken. Het werd dus nogmaals duidelijk op het Haarlemse Black Lives Matter-protest: we moeten dit samen doen!

Kijk ook op withuiswerk.nl of nederlandwordtbeter.nl voor informatie en projecten.

Fotografie: Dewi Mulder en Michael van der Putten.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de nieuwste column van M.H.R.Puttmann

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here