Het is vroeg, zeer vroeg. Voor mij althans, aangezien ik me niet vaak voor achten al op de fiets begeef. Ik fiets over de Grote Markt, richting de Barteljorisstraat. Eindbestemming: de Nespresso Boutique. Nog een paar minuten tegen mijn slaap vechten en dan zal ik gered worden door een lading cafeïne. Ik ben uitgenodigd voor de opening van de Nespresso Boutique in ons stadje. Eindelijk kunnen wij Muggen nu ook deze sensatie ervaren. Voor sommigen zal dit als de opening van een Apple-store voelen. Ik zie een aantal Haarlemmers er best voor aan om in hun slaapzak voor de deur te wachten met hun ‘worlds greatest…’-mok, om als eerste een Nespresso experience te hebben. Denk aan Prijzencircus, Drie dolle Dwaze Dagen, etc. first adaptors so to speak. Echter, vandaag zal alleen pers aanwezig zijn, dus dergelijke taferelen hoop ik toch niet aan te treffen.

Gepersonaliseerde koffie
Ik zal eerlijk zijn, ik ben nieuw in deze wereld. Sowieso qua masterclasses koffie, maar ook qua perswereld. Het Nespressoteam is chic gekleed en een van de heren neemt mijn jas aan. ‘Cool’, denk ik en ik probeer mijn kinderlijke enthousiasme in te houden. Zo dadelijk staat mij een sterrenontbijt te wachten en dat op zich is al een opgave om niet als stuiterbal alles heel ‘vet’ en ‘sick’ te vinden. Professioneel blijven, geniet met mate, maar laat je vooral laven. De bedoeling van dit vier-gangen ontbijt is de complexiteit aanduiden van koffie. En de ongelooflijk brede en intense wereld ervan. Nog maar een confessie: Ik gooi af en toe ook een Euroshopper Dark Roasted koffiepad in mijn Senseo, maar weet dat het niet te rammen is. Ik heb gelukkig ook een beter koffiezetapparaat, maar de luiheid is mijn crux. Nespresso is hierom dan wel een uitvinding. Geportioneerde koffie van kwaliteit. En die kwaliteit heb ik absoluut geproefd. Naast geportioneerd is gepersonaliseerde koffie een andere doelstelling van ze. Zo zullen we deze ochtend door vier verschillende gangen gaan en daarbij koffie krijgen die daar tot in het perfecte op is afgestemd.

nespressohaarlem3

Gang 1: Wentelteefje met kreeft en avocado

Slurpen
Vlak voordat deze heerlijke, doch choquerende gang voor dit tijdstip op tafel kwam, hadden we onze eerste koffie al. Naast het chique kopje lag daar, compleet in mooie Nespresso verpakking, een heuse koffielepel. Ik wist ook niet dat ze bestonden. De koffielepel is niet zomaar een lepel. Nee. De koffielepel heeft eigenschappen die de reguliere lepel zou willen dat hij ze had. Het is voornamelijk de vorm. Iets meer gebogen en ronder, zodat je gemakkelijk een laagje koffie erop kan houden. Even een lekentip: De koffie zelf bestaat uit meerdere delen, waaronder de crema. Wat is de crema? Het dunne goudbruine schuimlaagje wat op de koffie ligt. Wist ik ook niet. Enfin, Ruurd Neurink, de ook zeer goed geklede jongeheer die ons de masterclass gaf, legde het correcte drinken uit. Stap 1: Maak de crema open met de lepel en ruik de koffie. Doordat je de crema opent, komt de geur veel beter naar voren. Stap 2: Haal met de lepel door de koffie en breng de lepel naar de mond. Stap 3: Slurp de koffie op. Waarom slurpen? Zo komt er meer zuurstof bij de slok en dit doet goed voor de smaak.

NespressoHaarlem

Smaaksensaties
Nu was mijn jeugdige enthousiasme zeker niet opslag verdwenen, maar erg volwassen voelde ik mij ook niet. Aan de ene kant vind ik het prachtig om te zien dat mensen, in pak met manchetknopen, zo gepassioneerd over een product kunnen vertellen. De informatievloedgolf over koffie verzin je niet ‘over night’. Maar, moeten we nu koffie dusdanig gaan ophemelen? Dit terwijl we het op een rijtje aan het opslurpen zijn en de woorden ‘crema’, ‘receptuur’, ‘oxidatieproces’ en ‘aromaprofiel’ je om de oren vliegen? Natuurlijk gebeurt dit niet alleen bij koffie. Wijnkenners en –proeverijen zijn hetzelfde. Maar daar heerst voor mij de vraag ook. Ik snap de interesse. Ik snap dat er zo veel meer achter zit dan wat de meeste van ons weten en ik snap dat het echt niet een kneuterig ding is om een goede koffie of wijn te maken. Maar wat ik niet snap en mij ook een beetje tegenstaat, is dat wij als consument hier blindelings in mee gaan. Want als de alleraardigste Ruurd vertelt over alle smaaksensaties die hij heeft, kijk ik toch wat angstig om mij heen. Ik proef de meeste namelijk niet. Dit ligt absoluut aan mijn smaakpapillen. Ik ben een roker en daarnaast totaal niet getraind in het ontdekken van ingrediënten. Knap vind ik het dus dat hij dat wel proeft. Je zult ze alleen de kost geven die wel compleet in het verhaal van Ruurd mee zullen gaan en alles zullen beamen wat de goede man vertelt. Als hij bloemen proeft, proeven deze mensen ze ook. Proeft hij hazelnoot of bessen, “inderdaad!”, zullen velen zeggen. Maar is dit waar, of puur de angst om in deze wereld goed op je plaat te gaan als koffiemaagd.

nespresso-haarlem2

Favoriete kleur
Meer en meer vraagstukken dansen door mijn hoofd. Ik concentreer me op het eten dat Alain Alders van De Vrienden van Jacob mij voorschotelt en Ruurd die de tweede koffie toelicht. Toch dwalen mijn gedachten weer af. ‘Zoveel indrukken.’ Het is een combinatie, denk ik. De Nespressobranche, die zich deftig profileert, maar ook de consument die zich daar te veel door laat imponeren. Als ik aan ‘Jan met de pet’ denk, ben ik verloren. Ik kan mij niet onttrekken aan het idee dat deze ‘Jan’ een Nespresso apparaat gaat kopen, alleen maar omdat het een Nespresso label heeft. Een groep mensen zal zweren bij Nespresso en dan begrijp ik zeker dat de Nespresso Boutique het Walhalla is, maar voor de rest is het waarschijnlijk om het even of ze er nou een paarse, blauwe, of iets lichter blauwe ingooien. Voor sommigen kan ik nu een koffiebarbaar lijken. Koffie, ik overleef niet zonder, dus begrijp me niet verkeerd. Maar heb het gewoon liever over de schuimlaag van de koffie, niet de crema. Uiteindelijk heb ik misschien het liefst dat mensen niet praten over de honderd en één complexiteiten van koffie, maar wil ik gewoon genieten van een goede bak. In mijn pers-goodiebag zat onder andere een doos met veertig cupjes. De goodiebag was trouwens zeer genereus, waardoor mijn enthousiasme groeide. Dus wie weet, loop ik eerdaags de strak gestylde winkel binnen, kies ik een mooie machine uit en heb ik straks ook echt een favoriete kleur…

Nespresso Boutique Haarlem | Barteljorisstraat 24

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here