Heb jij een boot die elektrisch is? Vanaf 1 juni kan je in Haarlem jouw vaartuig opladen. Langs de oervers van Haarlemsche wateren komen de eerste zeven laadpalen voor elektrische boten in gebruik. En, heel handig van de gemeente: de palen zijn geplaatst langs vaarroutes waar veel boten varen. 

oplaadpunten voor elektrische boten

Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout: “Haarlem werkt aan een groene, schone en duurzame stad. Ook op en aan het water. Varend in een boot door het Spaarne is extra goed te zien hoe aantrekkelijk onze stad is. Het is belangrijk om Haarlem ook in de toekomst een duurzame vaarstad te laten zijn. Met de nieuwe laadpalen voor elektrische boten zet Haarlem een stap in de goede richting. Haarlemmers kunnen hierdoor ook makkelijker de overstap naar elektrisch varen maken. En het is een warm welkom voor bezoekers met een elektrische boot aan onze stad.”

oplaadpunten voor elektrische boten

Langs vaarroutes

Een voordeel van elektrisch varen is dat de boten geen geluid maken en geen stank veroorzaken. De elektrische palen zijn geplaatst langs routes waar veel boten varen. Bezoekers en Haarlemmers met een boot kunnen hun accu’s tijdens een vaartocht opladen. Gedurende de laadtijd mag je de boot afmeren om bij de laadpaal op te laden. De laadpalen zijn mede gefinancierd door de provincie Noord-Holland.

Laden met app

Met de app van Aanuit.net kunnen bootvaarders laden, te downloaden via de App Store en Google Play. Gebruikers melden zich daar aan, loggen in om te laden en ontvangen achteraf een factuur.

Waar zijn de elektrische laadpalen voor boten?

  • Jan Gijzenpad, vlakbij het voormalige Haarlem-stadion
  • Disselkade, bij molen De Adriaan
  • Kinderhuisvest, bij de Zijlbrug
  • Raaks, ter hoogte van de bioscoop
  • Raamvest, bij de Stadsschouwburg
  • Kampervest, bij de Eendjesbrug
  • Amerikavaart, bij het Lintumpad

Meer Haerlems Bodem? Lees hier het interview met Rowwen Heze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here