Of je het nu doet voor een duurzame toekomst of gewoon omdat je nog liever je rechterbeen verliest dan dat je Leiden laat winnen, als je maar wipt. Dit jaar startte het NK Tegelwippen. Een landelijk initiatief om meer ruimte te creëren voor bloeiende natuur in de stad. Inmiddels zijn er bijna 525.000 tegels gewipt in Nederland. Dat gaat dus best lekker. Helaas kan Haarlem er daar slechts 2347 van claimen en staan we op een bedroevende 62ste plaats. Daar gaan we wat aan doen!

Het idee is simpel: van 30 maart tot 30 september 2021 kan iedereen meedoen door tegels uit de tuin of voor het huis te vervangen door groen. Je registreert het aantal tegels dat je hebt gewipt en bewijst dit door een foto voor en een foto na mee te sturen. That’s it. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint. Op dit moment staat de gemeente Rucphen in Noord-Brabant op kop met 22339 gewipte tegels. (Zo kan het dus ook.) Daarnaast is er de mogelijkheid om een onderlinge strijd aan te gaan met een andere gemeente, een zogenaamde derby. En natuurlijk gingen de historische rivalen Leiden en Haarlem die strijd niet uit de weg.

Doorzettingsvermogen, betrokkenheid en een onverwoestbare drang om beter te zijn

Helaas bleek Haarlem daarna al snel erg druk met andere dingen en werd het tegelwippen en de strijd tegen Leiden vergeten. Met als gevolg dat Leiden nu 9e staat in de competitie en wij dus 62ste. Dat kan niet, Haarlemmers! Als Bodemwerkers van Haerlem roepen wij iedereen op om als de sodemieter tegels te gaan wippen en die Leidenaren te laten zien waar Haarlem voor staat: doorzettingsvermogen, maatschappelijke betrokkenheid en een onverwoestbare drang om beter te zijn dan anderen.

Goed voorbeeld doet volgen

Omdat we begrijpen dat het makkelijk roepen is vanaf de zijlijn, geven we zelf natuurlijk het goede voorbeeld. Hoofdredacteur Heleen Folgering wipte daarom als eerste twee tegels naast haar voordeur in de Indische Buurt en plantte er lavendelplantjes. Heleen: “Natuurlijk doen we hieraan mee! Met onze naam ligt dat voor de hand. Maar sowieso vind ik het een geweldig initiatief. Meer groen in de straten biedt alleen maar voordelen: het trekt meer insecten aan die essentieel zijn voor de natuur, het helpt de afwatering na zware regenval en het staat ook gewoon nog eens ontzettend leuk. Ik hoop dat heel veel Haarlemmers gehoor gaan geven aan onze oproep.”

Behalve dat je niet moet vergeten de gewipte tegels te registreren en te fotograferen, is het ook belangrijk dat je met een paar zaken rekening houdt. Zeker wanneer je, net als Heleen, tegels bij je voorgevel wilt weghalen. De gemeente wil dan namelijk wel dat je ervoor zorgt dat de openbare ruimte veilig begaanbaar blijft. Daarom mag je alleen een geveltuintje aanleggen als de stoep daar breed genoeg voor is en je zorgt dat de aangrenzende tegels niet verzakken. Alle regels voor geveltuintjes lees je hier.

Je moet je tuintje dus begrenzen met een opsluitband. Ook mag je de tegels die je uit de stoep haalt niet weggooien. Heleen heeft dit opgelost door de tegels die ze heeft gewipt, op hun kant in het ontstane gat te zetten en met een hamer goed tegen de rand te tikken. Zo fungeren de tegels meteen als opsluitband.

Doe mee en krijg onze unieke ‘Wip&Win’-schep

Onze vrijwillige redactieleden hebben de smaak ook te pakken gekregen en gaan massaal tegels wippen. De resultaten hiervan plaatsen we de komende weken op onze social mediakanalen. Doe je ook mee? Als je, na het wippen, het planten van je verse groen en het registreren van je gewipte tegels, ons voor 1 september een mailtje stuurt naar info@haerlemsbodem.nl met je naam, adres en een foto van het resultaat, dan komen wij persoonlijk een uniek Haerlems Bodem ‘Wip&Win’-schepje bij je planten. Dus pak eerst snel je eigen schep en start digging! Samen maken we de Haarlemse bodem weer groen en herwinnen we onze eer en trots!

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Meer groen in Haarlem? Lees dan dit artikel eens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here