Geachte minister-president Rutte, 

Uw kabinet heeft besloten dat met ingang van 20 september 2020 alle horecagelegenheden in zes regio’s -waaronder Kennemerland en dus Haarlem- om 01.00 uur de deuren moeten sluiten. Om middernacht mogen dan geen bezoekers meer worden binnengelaten, moet de muziek uit en om 01.00 uur moet de zaak leeg zijn. Terwijl de cijfers van het RIVM aantonen dat slechts een klein deel van de coronabesmettingen in de horeca plaatsvindt, en verreweg de meeste in de privésfeer. 

Dat is ons inziens geen logische stap. Buiten kijf staat dat wij er als samenleving alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen met het coronavirus beheersbaar blijft. Zoals de inmiddels welbekende slogan van uw kabinet luidt: alleen samen krijgen we corona onder controle. Echter is vervroegde sluiting van de horeca naar onze mening hiervoor niet de juiste manier. Wij vragen ons namelijk af: waar gaat men dan heen? Alle mensen die om 01:00 gedwongen de horeca verlaten worden op deze manier juist naar plekken gestuurd waar de meeste besmettingen worden opgelopen. Want wat deze maatregel zonder twijfel tot gevolg zal hebben zijn samenkomsten bij mensen thuis, illegale feesten en meer scenario’s als deze, waar totaal geen zicht is op naleving van de coronaregels.

Waarom de horeca de veilige optie is:

Juist in de horeca is toezicht op naleving van de coronarichtlijnen, juist in de horeca zorgen ondernemers voor goede ventilatie, voor genoeg ruimte voor alle gasten, voor ontsmetting van tafels, glaswerk, etc. Van alle bezoekers worden inmiddels zelfs naam en contactgegevens genoteerd voor een eventueel bron- en contactonderzoek. Ondernemers en medewerkers in de horeca, gemeente en handhaving hebben de afgelopen maanden hun uiterste best gedaan het uitgaansleven voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. U riep mensen een maand eerder in de persconferentie van 18 augustus juist nog op om de horeca te bezoeken in plaats van in privésfeer samen te komen. Precies omdát er daar toezicht is op goede handhaving van de regels.

Nadelige gevolgen vervroegde sluiting:

Het invoeren van vervroegde sluitingstijden voor de horeca kan daarom geen oplossing zijn. Sterker: alles wijst erop dat door deze maatregel het aantal besmettingen alleen maar zal oplopen omdat men na middernacht nergens meer terecht kan om op een veilige manier samen te komen. 

Ander bijkomend nadeel is de algemene veiligheid op straat, niet alleen met het oog op mogelijke coronabesmettingen. Met het sluiten van de horeca na 01:00 valt er een groot stuk sociale controle weg en zullen er vanaf dit tijdstip veel mensen op straat te vinden zijn die wel uit willen, maar nergens naartoe kunnen. Dit zal ongetwijfeld overlast tot gevolg hebben.

Bovendien zal deze maatregel voor veel horecaondernemers, die het de afgelopen 7 maanden toch al zo zwaar te verduren hebben gehad, een enorm omzetverlies betekenen. De realiteit is dat deze maatregel voor sommige van hen een doodsteek zal zijn. 

Oproep tot terugdraaien vervroegde sluiting horeca

Zoals gezegd is het van groot belang dat wij als samenleving er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen met het coronavirus beheersbaar blijft. Echter zal deze maatregel naar ons inzien niet de gewenste resultaat behalen en ervoor zorgen dat de ondernemers in de nacht nog harder worden getroffen. Daarom roepen wij het kabinet op om de maatregel te herroepen en in gesprek te gaan met de branche. 

Met vriendelijke groet, 

Nachtwacht Haarlem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here