Dit weekend werd er in het Burgemeester Reinaldapark gedemonstreerd tegen de wooncrisis en het beleid dat deze crisis veroorzaakt zou hebben. Haerlems Bodem was benieuwd hoe het er in het park aan toe zou gaan en nam er een kijkje.

Nederland verkeert in een grootste wooncrisis sinds de jaren 80. Ook de inwoners van Haarlem worden hierdoor geraakt. De huizenprijzen en huren in onze stad zijn exorbitant toegenomen en veel Haarlemmers staan op oneindige wachtlijsten, maken zich zorgen of ze hun huur nog wel kunnen betalen, hebben de stad moeten verlaten of zijn zelfs dakloos geworden. 

Sprekers delen hun verhaal met de betogers.

Een initiatief van particuliere lokale activisten

Volgens een groep Haarlemmers wordt deze crisis veroorzaakt door een decennialang wanbeleid. Daarin is de markt boven mensen gesteld en wordt de volkshuisvesting vakkundig gesloopt. “Maar genoeg is genoeg” vinden zij. De groep heeft zich georganiseerd onder de naam WOONOPROER en is de drijvende kracht achter de demonstratie. Het betreft een groep particuliere activisten die niet gekoppeld zijn aan een specifieke partij. Ze hebben wel veel lokale partijen en organisaties weten te bereiken die hun protest onderschrijven. Samen willen zij de lokale overheid luid en duidelijk oproepen om het huisvestingsprobleem eindelijk eens aan te pakken. De burgemeester verbood de geplande protestmars door de stad, maar gaf wel toestemming voor een demonstratie in het Reinaldapark.

Onder de aanwezigen veel jongeren die hard getroffen worden door de crisis op de woningmarkt

Veel vlagvertoon

Uiteindelijk verzamelt zich een groep van zo’n 200 man op het veld. Hoewel het aantal aanwezigen wellicht kleiner is dan gehoopt, laten degenen die er wel waren, flink van zich horen. Gewapend met vlaggen, scanderen ze leuzen als: Wonen is een recht! Geen privilège!” De meesten zijn lid van de (jeugd)afdelingen van verschillende linkse politieke partijen. Zo wapperen er veel vlaggen van de SP, maar ook van de Nieuwe Communistische Partij. Toch zijn ze eensgezind in hun oproep aan de overheid: Zorg voor breed toegankelijke volkshuisvesting, ongeacht persoonlijke financiële middelen.

Schrijnende verhalen getuigen van een serieus probleem

Naast verschillende activisten zijn er ook diverse experts en ervaringsdeskundigen aanwezig om te spreken. Sommige verhalen zijn schrijnend en doen inzien dat er echt sprake is van een ernstig probleem. De toeschouwers luisteren geboeid. Ondanks de zichtbare aanwezigheid van een vrij groot aantal agenten, blijft de sfeer goed en kalm. En hoewel de maatregelen inmiddels ruimschoots zijn versoepeld, dragen de meeste betogers een mondkapje en houden ze afstand van elkaar. Hoewel hier en daar het anarchisme-symbool op truien en tassen prijkt en de krakersbeweging goed gepresenteerd is op het veld, blijkt Haarlem toch vooral weer een stad te zijn van brave burgers. Haarlemmers die hun mening met passie, maar altijd beschaafd, verkondigen.  

Wil je meer weten over de eisen en activiteiten van WOONOPROER? Neem dan een kijkje op hun website.

Fotografie: Stefan Witte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here