Een foto van het begin van de Tweede Wereld Oorlog. De Duitse troepen komen aan op de Grote Markt voor het stadhuis.

“Het was een vrijdag, vroeg in de ochtend, Haarlem werd gewekt door het aanhoudende gebrom van vliegtuigmotoren. Verward, niet wetend wat hun overkwam, liepen de Haarlemse burgers de straat op. De oorlog was begonnen, maar die werkelijkheid drong maar langzaam door. Even daarna kwam de bevestiging via de radio: ‘de Duitse horden’ waren Nederland binnen gevallen.” 

Het is toch vreemd dat wij vandaag de dag over dit plein lopen, terwijl het een aantal jaar geleden bezet was genomen. Zo vrij en blij als dat wij nu zijn versus het opgesloten en droevig zijn. Op 4 mei stonden we stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog, maar dat mag vandaag, morgen en overmorgen ook nog. Wees blij.

Dit keer kunnen hoeven jullie niet te raden waar of wanneer deze foto genomen is, maar vragen wij jullie: ‘Hoe denk jij over vrijheid?’ Met Bevrijdingspop nog vers in het geheugen geen slechte gewetensvraag.

Laat het ons weten in de comments! Volgende week is er weer een nieuwe “Oud Haarlem” foto, dus houd Haerlems Bodem in de gaten.

De foto van vorige week is te vinden op facebook.com/haerlemsbodem.

Met dank aan het Noord-Hollands Archief.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here