Een mooi stukje geschiedenis van Haarlem is de Amsterdamse Poort. Gebouwd in 1355, is het inmiddels alweer 658 jaar oud en de enige overgebleven stadspoort van Haarlem. Er is veel veranderd sinds halverwege de 14e eeuw, maar nu is het een rijksmonument dus hopen wij dat deze Poort er nog lang blijft staan.

De Amsterdamse Poort heeft niet altijd zo geheten. Vroeger was heette het de Spaarnwouderpoort en werd gebruikt als toegangspoort voor het verkeer vanuit Amsterdam via de ‘Laeghe weg’, wat nu de Oude weg is in de Waarderpolder. De naam is ergens rond 1700 veranderd naar het ons bekende Amsterdamse Poort, omdat de Haarlemtrekvaart was uitgegraven. Dit verkorte de reis over water tussen Haarlem en Amsterdam, waardoor het mogelijk was om in één dag heen en terug te reizen.

Inmiddels is de Poort beschermd omdat het een rijksmonument is, maar bijna had deze laatste der 12 stadspoorten er niet meer gestaan. In 1865, 100 jaar eerder, wilde de gemeenteraad de stadspoort slopen omdat deze aan het vervallen was. Gelukkig was er voor dit project niet genoeg geld in kas, dus besloten ze het te renoveren zodat het nog een paar jaar kon blijven staan. In 1985 is de Amsterdamse Poort helemaal gerenoveerd.

 

Klik hier voor de vorige oud Haarlemse foto en andere oud Haarlemse foto’s.
Met dank aan het Noord-Hollands Archief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here