Onze trots is Haarlem. Door de jaren heen is het straatbeeld veranderd en het blijft veranderen. Het Noord-Hollands Archief verblijdde ons met mooie Oud Haarlemse foto’s. Om de twee weken plaatsen wij er één op onze website…

Als je een Haarlemmers vraagt naar een winkel of restaurant dat op de Gedempte Oude Gracht blijkt te zitten, wordt men vaak beantwoord met ‘Dat zit op de Gedempte Ouwe…’ De Gedempte Oude Gracht is een van bekendste straten van Haarlem. Voor Haarlemmers althans, want deze straat komt niet op een Monopoly bord voor. Deze week een foto van de ‘Gedempte’ Oude Gracht toen het nog een echte gracht was. De dikke Van Dale schrijft:

dem·pen (dempte, heeft gedempt) –  dicht maken door te vullen met aarde.

De Gedempte Oude Gracht is dichtgemaakt met duinzand in 1860. Het zit dus al meer dan 254 jaar potdicht! Aan deze weg staan 59 monumentale panden! Klik hier en kijk je ogen uit naar de mooie karakteristieke grachtenpanden die Haarlem rijk  is. Voor wie geïnteresseerd is in een blik binnen een oud grachtenpand dat nu ‘gewoon’ een pand is, klik hier.

Overigens bestaat er een leuke aquarel, uit 1857, van een jongetje dat aan het vissen is op een bruggetje over de Gedempte Ouwe. Waar zou dat bruggetje hebben gestaan? Zou het dat bruggetje zijn die we ook op de foto zien? Kan iemand ons plezieren met een antwoord?! Dan te bedenken dat de Gedempte Oude Gracht ergens zo smal is geweest. Dat stimuleert de wens om te weten ‘waar’ alleen nog maar meer.

Beekbrug

Over twee weken een nieuwe ‘Oud Haarlemse foto’. Deel hieronder jouw mening of verhaal over deze foto.

Klik hier voor meer oud Haarlemse foto’s.
Met dank aan het Noord-Hollands Archief.


1 REACTIE

  1. “De Gedempte Oude Gracht is dichtgemaakt met duinzand in 1860. Het zit dus al meer dan 254 jaar potdicht!”

    Ik vermoed dat hier een rekenfout is gemaakt!

    Met vriendelijke groet,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here