Onze trots is Haarlem. Door de jaren heen is het straatbeeld veranderd en het blijft veranderen. Het Noord-Hollands Archief verblijdde ons met mooie Oud Haarlemse foto’s. Om de twee weken plaatsen wij er één op onze website…

Slagerij Hölsken op de Botermarkt nr. 13. Een foto uit 1944, maker onbekend. 60 jaar geleden was dit pandje op de Botermarkt dus een slagerij. Er werd bouillion getrokken van resten vlees en dit kon opgehaald worden. Hölsken kookte het vet uit het merg van beenderen en verkocht dat, terwijl ook de bouillon die ervan over bleef, werd verkocht. Een deel van de bouillon werd door hem aangewend om worst mee te bereiden, zie ze hangen in de rechter bovenhoek. Het noodzakelijke eiwit voor de worst kocht hij, of ruilde hij tegen een stuk spek. De kwaliteit van worst was in die tijd, bij gebrek aan volwaardige grondstoffen, wel minder geworden. Iets dat de slagers en mensen uit die tijd erkennen, maar met veel kruiden erbij werd het geheel toch eetbaar.

Het pandje op de Botermarkt is momenteel een tweedehandskleding zaak. Wie kan ons vertellen wat voor etablissementen er allemaal op nr. 13 gehuisvest zijn geweest?

Klik hier voor meer oud Haarlemse foto’s.

Met dank aan het Noord-Hollands Archief.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here