Dat Haarlem prachtig is, met een eeuwenoude glorieuze historie, weten wij natuurlijk allemaal. Om deze geschiedenis te verbinden met het heden zijn we samen met het Noord-Hollands Archief de archieven ingedoken op zoek naar oude foto’s die we kunnen plakken in bestaande foto’s.

Oud kiekje

Deze foto is heel lang geleden genomen, je ziet één hele oude auto en lantaarnpalen. Maar wat misschien het meeste opvalt, is dat er geen water maar gewoon asfalt lag. Weet jij waar dit is? Laat het dan weten door een reactie te geven. En wie weet win jij eeuwige roem.

Een historische terugblik

Van oorsprong was Bakenes een landtong ten zuidoosten van het centrum van Haarlem, vrijwel omsloten door een bocht in het Spaarne. De naam is waarschijnlijk afgeleid van nes (neus) en wijst op de vorm van de landtong, waarop een baken voor de schepen zou hebben gestaan. In de veertiende eeuw kwam dit gebied binnen de stadsgrenzen van Haarlem te liggen; voordien was de Bakenessergracht de stadsgrens. In de jaren 30 van de twintigste eeuw waren er plannen de gracht te dempen. Door onder meer de inspanningen van de Rijnlandsche Academie, opgericht door Harry Prenen en Godfried Bomans, werd dit voorkomen.

Meer HB? Check hier het artikel over of wij nog iets geven om Haarlem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here