Het Museum van de Geest presenteert een tentoonstelling over de geestelijke gezondheidszorg in coronatijden.

Wat betekent de pandemie eigenlijk voor hulpverleners en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg? De tentoonstelling ‘Over het hoofd gezien’ van Museum van de Geest, bij de meesten bekend als Het Dolhuys, vertelt hun verhalen. Het zijn verhalen over wanhoop en angst, maar ook over slagkracht en veerkracht; allemaal vastgelegd in indrukwekkende foto’s en webdocumentaires. Afgelopen woensdag, op de Dag van de Verpleging, is de online tentoonstelling gelanceerd.

De geestelijke gezondheidszorg is een sector die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. Met deze multimediale expositie wil Museum van de Geest een stem geven aan de mensen die vaak vergeten worden. Zo lees je de corona-ervaringen van daklozen, vluchtelingen en slachtoffers van huiselijk geweld. De webdocumentaires schetsen een inspirerend beeld van gedreven en betrokken zorgprofessionals die met innovatieve online-therapieën mensen met een psychische kwetsbaarheid behandelen. ‘Over het hoofd gezien’ is levende geschiedenis, maar plaatst de verhalen ook in historisch perspectief.  

Hoe zorg jij voor je geest in coronatijd? Ook de bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun ervaring delen. Deel een foto, object, tekst of bijzonder moment dat symbool staat voor jouw ervaringen tijdens de pandemie. Een selectie van deze verhalen wordt onderdeel van de expositie. Zo maakt de tentoonstelling de mensen zichtbaar die tijdens de pandemie over het hoofd worden gezien.

De tentoonstelling is nu te bekijken via de website van Museum van de Geest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here