De winter transformeert in lente, dieren (en sommige mensen) ontwaken uit hun winterslaap. Padden verlaten de komende maanden hun hollen en trekken en masse naar wateren om te paren. Kennis van verkeersregels is de gemiddelde pad vreemd en daarom zoekt Paddenwerkgroep Bleek en Berg vrijwilligers om te helpen met overzetten van de diertjes rond de Bergweg in Bloemendaal.

Paddenwerkgroep Bleek en Berg zoekt vrijwilligers

Paddenwerkgroep Bleek en Berg zoekt vrijwilligers

Het overzetten van padden is helaas nodig omdat veel van de beestjes worden doodgereden als ze de weg oversteken. Paddenredders en coordinaten van de werkgroep Joost van Marion en Marlouk Alders vertelden aan het Haarlemsweekblad: “De padden zijn na de winterslaap erg traag. De oversteek naar het voortplantingsgebied, waarbij vaak verkeerswegen doorkruist moeten worden, duurt daardoor lang, met alle risico van dien. Om te voorkomen dat veel dieren worden doodgereden patrouilleren wij met zaklantaarns langs de weg en helpen de dieren veilig naar de overkant. Uiteraard geldt: hoe meer vrijwilligers helpen, hoe meer dieren we kunnen redden. Dus als je een avondje vrij, meld je aan!” aldus Van Marion.

Paddenwerkgroep Bleek en Berg zoekt vrijwilligers

De Paddentrek

De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden (en andere amfibieën) van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. Afgelopen herfst hebben ze zich ingegraven in de grond om de winter te overleven. De paddentrek vindt plaats in de periode februari tot en met april en duurt tussen de vier en acht weken.
De combinatie van temperatuur en hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken.

Paddenwerkgroep Bleek en Berg zoekt vrijwilligers Meerdere paddenraadgroepen

Behalve het verkeer vormen ook straatkolken een risico. Gelukkig passen steeds meer gemeenten de straatkolken aan om de padden, kikkers en salamanders tijdens de trek niet in deze putten te laten vallen. Overigens zijn ook op andere plaatsen in de regio nieuwe ‘paddenrapers’ welkom. Er zijn in de omgeving vier paddengroepen actief, onder andere in Bloemendaal, Aerdenhout en Overveen. Paddenwerkgroep Koningshof-Elswout is sinds 1987 actief met het overzetten van padden van het landgoed Koningshof naar het landgoed Elswout. Jaarlijks worden er tot maximaal tienduizend dieren overgezet.

Wil je je opgeven, mail naar joostvanmarion@hotmail.com of kijk hier voor de andere paddengroepen.

Bron: Haarlemsweekblad en padden.nu

Meer HB? Check HB de Podcast Politics.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here