Wijn, whiskey, port, gin, rum kortom drank; we krijgen er geen genoeg van. Maar hoe weet je nou wat een goede wijn of whiskey is? Bij welk gerecht welke wijn lekker is? Of welke drank helemaal hip and happening is. Bij de nieuwe webshop Paneco kun je je online laten adviseren. Maar als je de flessen even wil vasthouden, ruiken of proeven, kan dat ook. Recent openden ze hun fysieke winkel aan de Wagenweg. Haerlems Bodem ging een kijkje nemen, ‘because it’s five o’clock somewhere’.

Paneco.nl

Begin April was Paneco klaar om de winkel en hun webshop te openen. We spraken met wijnliefhebber, marketing manager en een van de drijvende krachten achter Paneco.nl Roderik Lamers.

Waar onderscheiden jullie je in als je kijkt naar andere slijterijen en webshops?
“De combinatie met de fysieke winkel is belangrijk en dat maakt het alleen maar mooier. We richten ons op de kwaliteit en we hebben verstand van de producten. Dat maakt dat we beter kunnen adviseren en daar heeft onze doelgroep behoefte aan. Wat Paneco vooral onderscheidt van andere webshops is onze service. We bieden gratis bezorging aan en kunnen we dezelfde dag nog leveren.’’

Op wat voor manier geven jullie dan advies?
‘‘Online is er meer achtergrond te geven en helpen we onze bezoekers en klanten met de juiste combinaties over wijn en spijs. Er worden blogs geschreven over hoe je bijvoorbeeld cocktails maakt en welke drank je daarvoor nodig hebt. Of wanneer de beste tijd is om de wijn te drinken. Daarnaast hebben we een vinoloog in huis, die online ook een rol gaat spelen. Zij gaat toelichting geven over bepaalde wijnen. Zo willen we onze standaard hoger leggen dan bij andere wijnwinkels. We hebben flessen vanaf 5,50 euro maar ook van rond de 500 euro. Dan moet je wel kunnen vertellen wat iemand koopt”

paneco 3

Waarom openen jullie een fysieke winkel? Een webshop is toch veel makkelijker?
Drank is echt een product dat vraagt om een beleving. Qua doelgroep richten we ons op mensen die net dat beetje extra over heeft voor de juiste fles. Deze groep loopt van ongeveer 25 jaar tot en met 45 jaar. Deze groep oriënteert zich veelal online, maar wil toch graag een keuze of aankoop doen in een winkel. Ze bekijken dus ons assortiment op de website en komen dan naar de winkel. Als we ze daar vertellen dat ze ook gratis kunnen laten bezorgen, zullen ze een volgende keer daarvoor kiezen. Het is een service die we bieden. Zo willen we bekend staan.”

Waarom hebben jullie voor deze locatie gekozen?
“We hebben er bewust voor gekozen om hier in Haarlem deze zaak te openen, omdat er in Amsterdam veel meer concurrentie is. We hebben gekozen om niet direct in het centrum te gaan zitten. Hier kun je nog (net) je auto voor de deur zetten als je bij ons naar binnen wilt. Als je bijvoorbeeld een feestje hebt en drie dozen wijn wil hebben, is het niet fijn om er de hele stad mee door te sjouwen. Voor ons is het niet relevant om op een hippe locatie te zitten. Dit is voor ons super praktisch. Dit pand biedt de mogelijkheid om een mooie etalage te maken en een mooie winkelvloer te hebben. Hier op deze plek kunnen we de dingen doen die we moeten doen en hoe we het graag willen doen.”

paneco

Paneco
Het pand van Paneco aan de Wagenweg 1.
paneco 5
Maar als je de flessen even wil vasthouden, ruiken of proeven, kan dat ook.

Hoe ontdek je dan nieuwe wijnen?
Ik laat me vaak adviseren door de echte experts, maar ben inmiddels ook wel een kenner. Ik wil graag dingen ontdekken en online kan je onbeperkt je gang gaan. Uiteraard ga ik ook naar de lokale slijter om me te laten informeren, ik zoek ook online en kom heel veel tegen. Nu ik in het wereldje zit, gaat dat een stuk makkelijker. Wat ik ook doe is inspiratie halen uit de adviezen van restaurants. Daar krijg je vaak wijnen geadviseerd bij je gerechten. Ik maak dan een foto van de wijn en het gerecht, zo kan ik het onthouden en er zelf inspiratie uit halen.”

Hoe controleren jullie of iemand wel 18 jaar is als er online besteld wordt?
“Er moet getekend worden door iemand van 18+ als de fles geleverd wordt. In de webshop moet je al aangeven of je 18 jaar bent. Ook kun je op de website betalen met creditcard. Om te betalen met creditcard moet je sowieso 18 zijn. We vinden het heel belangrijk om die verantwoordelijkheid te nemen.”

paneco 4
“We hebben flessen van rond de 5,50 euro maar ook van rond de 500 euro. Dan moet je wel kunnen vertellen wat iemand koopt”
paneco 6
“Dit pand biedt de mogelijkheid om een mooie etalage te maken en een mooie winkelvloer te hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here