Monnikenwerk na zeven jaar voltooid

0
966

Chiel Braat begon in 2012 aan een grote klus: een meterslange getekende panorama van Haarlem in het jaar 1780. Na zeven jaar zwoegen ging ein-de-lijk zijn laatste penseelstreek over de muur. Zie hier het resultaat. En één geheim: hij heeft zijn ouders in het kunstwerk verwerkt. 

Chiel Braat: de kunstenaar met een kleine k

Chiel Braat noemt zichzelf een kunstenaar met een kleine k, bij kunst met een grote K vindt hij dat er een verhaal of idee achter het kunstwerk moet zitten, zijn eigen kunstwerk vindt hij “gewoon een mooi plaatje”. In zijn dagelijks leven is hij vaak te vinden op het krukje, dan zit hij bijvoorbeeld oude gebouwen na te tekenen.

panorama van Haarlem
Molen De Adriaan

De shabby muur in het gemaal

Het idee om een meterslange panorama van Haarlem kwam jaren geleden van toenmalig vrijwilligster van Molen De Adriaan, Willemien Spook. Ze vond het vreemd dat er niks van de Haarlemse historie terug was te zien in de molen. Het kon eigenlijk ook niet anders dat Chiel Braat hier verandering in moest brengen, zo ontstond het idee om van een grauwe muur een kleurrijk plaatje te maken. Het bestuur van de molen ging ervan uit dat de schilder de muur in één jaar wel zou afkrijgen, zelf dacht de Braat twee jaar nodig te hebben. Maar dit viel een beetje tegen, in totaal deed hij namelijk er zo’n zeven jaar over. Dit kwam doordat hij maar één keer in de week aan zijn panorama kon besteden wegens andere verplichtingen. Dit werk is tevens niet betaald, wel kreeg hij materiaal en andere onkosten vergoed.

panorama van Haarlem
foto: Visit Haarlem

De panorama van Haarlem

Het schilderwerk is gebaseerd op oude plattegronden en aanwijzingen in boeken die over de geschiedenis van de stad zijn geschreven. Daarbij zal je verschillende bekenden van Braat tegenkomen in het schilderwerk. Ook heeft hij op een aantal plekken een grap verstopt, bijvoorbeeld een olifant, die tevens wel heel goed verstopt zit. Je krijgt er een “zoek Wally” gevoel van. Wat ook opvalt is dat er een brand woedt in de stad, hij vond de dakpannetjes een beetje eentonig en besloot dat er op dat plekje iets moest gebeuren. Een precies beeld schetsen van de stad rond het jaar 1780 lukt volgens Chiel niet, nog lang niet alles is bekend over de stad toentertijd. De reacties over het werk zijn verschillend, sommige interesseert het geen moer en andere kunnen hun ogen er niet van afhouden. Wat vind jij ervan?

Wil je meer HB op je scherm? Check hier Wij Zijn Haarlem met Paul van der Werff

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here