Mode werd bij Róbin Dokter met de paplepel ingegoten. Haar moeder had een modewinkel op Texel met kleding uit Brussel. Via het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en een bachelor kunstgeschiedenis is ze nu Paragons begonnen. Haar eigen online en fysieke winkel in tweedehands designerkleding in de Kleine Houtstraat. 

Paragons Vintage Designer Clothing Haarlem

Paragons: een voorbeeld van uitmuntende kwaliteit

Waar komt die naam vandaan? “Toen ik in Canada woonde, schreef ik over bijzondere kunstwerken die daar geselecteerd werden voor een bepaalde tentoonstelling. De subtitel van de tentoonstelling had het woord Paragons erin en ik wist niet wat het betekende. Toen ik het opzocht, ontdekte ik dat het staat voor ‘een bepaald voorbeeld van uitmuntende kwaliteit’. Ik vond dat mooi, het is me altijd bijgebleven.” Het AMFI maakt ze niet af, maar na een bachelor kunstgeschiedenis, wordt haar droom van een eigen winkel nu werkelijkheid. We lopen de winkel door. Het interieur is strak wit met aan weerszijde van de lange winkel rekken met kleding. Rechts hangen de Italiaanse colbertjes en pullovers, links de jurkjes en staan schoenen met hakjes. “Het duurste dat ik hier heb hangen? Er hangt daar een nieuw jasje met het prijskaartje er nog aan. Bij mij kost dit jasje € 300,-.” We schrikken van het bedrag op het kaartje: € 1700,-! “Hoe ik de kleding uitkies? Ik koop in op het merk waarvan ik denk dat anderen het mooi vinden en wat mensen tof zouden kunnen vinden. Want, als ik alleen op zou hangen wat ik mooi vind, dan is alles zwart.”

Paragons Vintage Designer Clothing Haarlem

“Ik wil mensen introduceren naar een ander soort mode”

Paragons Vintage Designer Clothing Haarlem

De snit

Paragons is dus niet zomaar een tweedehands winkel? “Klopt,” beaamt Róbin. “Ik heb nieuwe en tweedehands kleding, maar het zijn designer of…” ze zoekt even. “De wat duurdere merken, en zowel heren als dames. Voor mannen heb ik veel Italiaanse makelij, maar ik wil meer streetwear zoals bijvoorbeeld het merk Supreme. Het moet allemaal nog wat stoerder en cooler.” Róbin moet lachen als wordt gevraagd waarom ze heeft gekozen voor dit hogere segment. “Ik heb er sinds jongs af aan een ontzettende obsessie voor, niemand weet waarom. Het gaat mij echt om bepaalde modehuizen. De snit is beter waardoor het mooier valt en de stoffen zijn van een betere kwaliteit dan een stuk van bijvoorbeeld de Zara. Daar komt bij dat ik het nooit heb kunnen betalen, maar het wel mooi vond. Met deze winkel kan ik mensen de gelegenheid bieden om dat soort kleding te kunnen kopen. Ik vind het leuk om mensen te introduceren naar een ander soort mode.”

Paragons Vintage Designer Clothing Haarlem

De appel valt niet ver van de boom

Róbin, die zelf alleen dit soort tweedehands kleding in haar kast heeft hangen, vult haar rekken onder andere met een overgebleven partij van de winkel van haar moeder. Via connecties van haar moeder heeft ze een aantal adressen in Europa waar ze ook kan inkopen. “Eigenlijk is in- en verkoop van kleding een uit de hand gelopen hobby,” haar blik glijdt langs de rekken. “Om geen vakken te hoeven vullen, kocht ik zeven jaar geleden kleding op internet, knapte het op en verkocht het met winst. Dat is een beetje uitgegroeid tot dit.” Ze kijkt trots. “Welke modehuizen ik tof vind? Ann Demeulenmeester is fantastisch, Haider Ackermann is bijzonder en de voormalig ontwerper, Phoebe Philo, van Chloé vind ik heel tof. Gucci is interessant omdat ze de andere kant zijn opgegaan. Zij spelen momenteel in op plagiaatmode; dus de scheidslijn tussen fake en echt, heel tof.” 

Paragons Vintage Designer Clothing Haarlem Paragons Vintage Designer Clothing Haarlem Paragons Vintage Designer Clothing Haarlem

Waardeloze millennial

Róbin had eerst een winkel in de Anegang. Ze kon die ruimte tijdelijk gebruiken en kon experimenteren met het hebben van een fysieke winkel. Vanwege het succes daar, heeft ze er nu voor gekozen om zich permanent te vestigen en wel hier in de Kleine Houtstraat tegenover Soellaart. “Ik wilde eigenlijk al heel lang een winkel, nu kan het en gaat mijn droom in vervulling,” zegt ze glunderend. “Online is natuurlijk leuk, maar dit is leuker. Daar komt bij dat ik niets weet van websites, blogs, hippe foto’s of Instagram.” Lachend: “Ik kan niets met social media ben er totaal niet mee bezig. Ja, nu omdat het moet voor mijn winkel. Een vriend vertelde laatst dat ik een story moest doen, what the fuck, ik heb geen idee. Ik ben echt een waardeloze millennial.” 

Paragons Vintage Designer Clothing HaarlemParagons Vintage Designer Clothing Haarlem

Meer Paragons via hun Website, Facebook en Instagram. Bezoek de winkel in de Kleine Houtstraat (nr.60). De tekeningen in de etalage zijn gemaakt door Rowan Vellinga.

Fotografie: Dennis Cup

Meer fashion check artikelen in de categorie lifestyle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here