Kom je een dagje shoppen in Haarlem of kom je met de auto naar het centrum van de stad? Dan zijn er enkele punten waar je op moet letten wat betreft parkeren in Haarlem. Waar kun je bijvoorbeeld gratis parkeren en waar is het betaald parkeren? Hoe betaal je het snelst en het makkelijkst in een parkeergarage en moet je betalen op zondag? Lees dit artikel voor meer informatie omtrent (betaald) parkeren in Haarlem.

Betaald parkeren in Haarlem

In de binnenstad van Haarlem en in de wijken rondom het centrum geldt dat je moet betalen om te parkeren. Er zijn maar liefst vijf parkeergarages te vinden in de binnenstad waar vrijwel altijd wel een plekje te vinden is. Je moet weten dat er in de stad zelf weinig gelegenheid is om zomaar op straat te parkeren, daarom is het aan te raden om je auto in een parkeergarage te zetten. De tarieven van de parkeergarages verschillen weinig, maar zijn zeker het vergelijken waard. Je betaalt in garages tussen de 2,25 euro en 2,98 euro per uur. Je kunt ervan uitgaan dat je gemiddeld 4,50 euro per uur betaald wanneer je in de stad op straat wilt parkeren, omdat dit de tarieven van zone B zijn. Je bent in een parkeergarage dus altijd minder geld kwijt! Let op: in Haarlem betaal je ook op zondag wanneer je in het centrum parkeert. Op maandag tot en met zaterdag betaal je tussen 09:00 en 23:00 uur en op zondag tussen 13:00 en 23:00 uur.

Parkeren in Haarlem
Op de interactieve kaart van de gemeente worden per parkeergarage de vrije plekken aangegeven.

Betalen met je creditcard
Bij parkeren in een parkeergarage in Haarlem betaal je je sessie altijd achteraf. Je tijd wordt ingehouden nadat je de garage bent binnengereden. Voordat je weer naar buiten rijdt, betaal je de tijd bij de betaalautomaat. Snel en gemakkelijk betalen doe je met een creditcard, wat tevens de meest veilige manier is om op een openbare plek zoals deze te betalen. Je kunt ook met je pinpas betalen, maar let hierbij wel op dat de pinpashouder overeenkomt met de afbeelding op het apparaat. In sommige apparaten in de parkeergarages in Haarlem kun je (nog) betalen met contant geld, wat ook een veilige manier van betalen is. Neem voor de zekerheid altijd een creditcard (of een pinpas) mee, omdat contant betalen niet overal mogelijk is. Betalen met pinpas of creditcard kan altijd.

Parkeren in Haarlem
De Raaks Parkeergarage in 1979. Er is een hoop veranderd sindsdien. Fotoarchief: C. de Boer / Wikipedia

Stop & shop zones in Haarlem
Parkeren in Haarlem is populair: Haarlem is een gewilde stad om te shoppen en het inwonersaantal van de stad blijft groeien, waardoor er steeds meer auto’s in de stad aanwezig zijn. Daar heeft de stad handig op ingespeeld met de zogeheten stop & shop zones: van maandag tot en met zaterdag is er een stop & shop tarief ingevoerd, waarbij het eerste half uur parkeren in Haarlem slechts 50 cent kost. Na een half uur kost parkeren 3,25 euro over de gehele parkeertijd, wat ideaal is wanneer je even een paar boodschappen wilt doen of even snel een nieuwe broek moet halen. Je vindt deze stop & shop parkeerplekken bij de volgende gebieden om te winkelen:

– Zijlweg vanaf de Zijlsingel tot en met Zijlweg 67 en 68, de eerste vier parkeerplaatsen in de Prévinairestraat (vanaf de Zijlweg) en de eerste vier parkeerplaatsen in de Pieter Kiesstraat (vanaf de Zijlweg.

– Noord-Haarlem: Van Ostadestraat, Julianapark, Kleverparkweg en de Generaal Cronjéstraat.

Het is dus zeker het checken waard of er nog een plekje vrij is in de stop en shop zone wanneer je boodschappen wilt doen in deze winkelgebieden. Let hierbij wel op dat je deze tarieven niet bij de gewone parkeerautomaat buiten de zone met je creditcard of betaalpas kunt voldoen; dit kan alleen via belparkeren of via de betaalautomaat in de zone.

Parkeren met je smartphone in Haarlem
Tot slot is er nog een nieuwe interessante ontwikkeling waarmee je snel en gemakkelijk kunt parkeren, namelijk via een app op je smartphone. Met SMSParking kun je overal direct parkeren en je auto aanmelden via de app. Hierbij gaat het overigens niet om parkeren in de parkeergarages, maar om parkeren op straat in de betaalde zones in Haarlem. Het fijne van deze ontwikkeling is dat je geen bonnetje achter je raam hoeft te leggen, maar dat je de auto gewoon incheckt op basis van kenteken. Parkeren via SMSParking is niet voordeliger dan wanneer je met je creditcard betaalt bij een betaalautomaat, het is wél gemakkelijker en vooral sneller parkeren.

Headerfoto: Dan Kamminga – Raaks tijdelijk parkeren – Bron: Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here