Kunst en het nachtleven. Een combinatie die vreemd is in Haarlem. Zaak voor verandering, vonden ze bij Stichting ParkLab. Naast het succesvolle Parksessies, komen ze nu met het nieuwe concept Begane grond. Een tijdelijk kunstfeest, van 25 t/m 27 november, voor jong en oud in leegstaande panden. We spreken met het dynamische duo van ParkLab, Matya en Maarten, in de Greiner.

Begane Grond

Kunstzinnig experiment
Leegstand tot leven brengen door middel van een creativiteitsinjectie. Begane grond biedt kunst en cultuur aan op een verrassende manier en maakt het toegankelijk voor met name de jongere generatie. Niet dat het hen ontbreekt aan kunst in deze stad, maar de brug slaan met deze doelgroep, blijft soms nog uit. Kunst-gerelateerde activiteiten worden hier toch snel geassocieerd met het slalommend passeren van de befaamde dagjesmensen op zondag. Wat helaas ervoor zorgt dat er een beeld ontstaat van suffigheid. Door Begane grond zal deze perceptie hoogstwaarschijnlijk veranderen.

Het evenement biedt exposities, theatrale voorstellingen, muziek en andere vormen van kunst en cultuur. Een mobiel en duurzaam concept, dat iedere editie een andere locatie kan hebben. Dit om ook zo veel mogelijk leegstand erbij te betrekken en mensen alom te inspireren en uit te dagen buiten hun muren te treden. Het is het hele weekend, met vrijdag het moment suprême van de officiële opening van wethouder Jur Botter. Daarna barst het feest los, met name op zaterdag. De eindtijd staat nu op 02.00 uur, maar hoogstwaarschijnlijk wordt dit later. De locatie? Die blijft nog even geheim. Een dag van te voren wordt deze bekend gemaakt en is het niet in het centrum, dan maar maximaal 15 minuten fietsen. Een hint valt misschien al te halen uit de pijlen die in en rondom de stad hangen.

Begane Grond

Gratis en voor (bijna) niks
Gelukkig mogen we op andere punten al wel een tipje van de sluier oplichten. Zo kan je muzikaal verblijd worden door dj Guzz en de bands Tom Catnip en Jagd. Daarnaast zal vers van de KABK, kunstenaar Tobias Lengkeek zijn werk presenteren. Verder is er videokunst, dat door het Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem wordt geprogrammeerd en als bezoeker zal je alleen al door de aankleding geïnspireerd raken. Naast de samenwerking met het Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem, zijn er partners als Creatief Magazijn Mooizooi, die overdag een workshop organiseert, de Snuffelmug en Jopen om het feest en de ervaring zo breed en smakelijk mogelijk te maken. En dit alles voor een bizar lage prijs. Overdag zijn de exposities zelfs gratis te bezoeken en in de avond is het verre van een rib uit je lijf. Op de vrijdag is een kaartje maar 4 euro in de voorverkoop en maar 7,50 euro aan de deur. Voor de zaterdag komt het neer op 6 euro, of slechts een tientje aan de deur. Kopen dus en laat je onderdompelen op of in of naast of buiten…de Begane grond.

Begane grond | 25 26 27 november | Tijden & Tickets Openingsfeest | Tijden & Tickets Party zaterdag | Instagram Bg

Fotografie: Wiebrig Krakau | Vormgeving: Sim Kaart, Makisart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here