Veel Haarlemmers zijn bekend met Parksessies, het gratis evenement waar je kunt genieten van kunst, muziek en theater. Van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 juli kun je iedere avond terecht in de Haarlemmerhout. Dit jaar is het doel van de organisatie om het festival afvalvrij te houden. 

Parksessies 2019 afvalvrij

Maarten Claus, projectleider van Parksessies: “In maart dit jaar ondertekenden we als organisatie van Parksessies het Haarlems Klimaatakkoord. Samen met het Houtfestival en Proefpark staan we voor de afspraak om vanaf 2020 geen wegwerp plastic bekers meer op Haarlemse evenementen te gebruiken.” Als je de komende dagen op Parksessies een drankje bestelt, wordt die geschonken in een Festivalmaatje, de herbruikbare bekers die de gemeente Haarlem verhuurt aan grote en kleine evenementen. “Hoe meer festivals deze hard cups gebruiken, hoe duurzamer ze zijn,” geeft Maarten aan.

Parksessies 2019 afvalvrij

Parksessies 2019 afvalvrij

Tijdens Parksessies worden zoveel mogelijk duurzame maatregelen genomen. “We maken gebruik van de duurzame energie van Green Battery. Ons festival is van oorsprong al erg duurzaam, al was het alleen al omdat we weinig geld hadden. Dan ga je bezuinigen op bijvoorbeeld decormateriaal en stroomgebruik,” vertelt Maarten. “Ook nu we een stuk groter zijn en meer middelen ter beschikking hebben, houden we datzelfde gevoel van zuinig doen vast. Onze decorstukken worden bijvoorbeeld zoveel mogelijk van restmateriaal gemaakt.”

Borden naar de juiste bakken

“Sinds 3 jaar zijn we bezig met het scheiden van afval op Parksessies. Altijd een uitdaging, die groter wordt naarmate de avond vordert. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in goede bewegwijzering richting de verschillende afvalbakken. Samen met de teams van de Groene Mug – en ondersteund door de Rabobank Haarlem en omstreken – helpt dat bezoekers om afval op de juiste manier te scheiden. Bovendien kunnen we de bewegwijzering uitlenen aan andere festivals.”

Parksessies 2018

Vrouw centraal

Het thema van Parksessies 2019 is feminien. Het festival laat alleen maar kunst van vrouwen zien en horen. De reden ervan is dat ook in de kunstsector de positie van de vrouw niet gelijk is aan die van de man. Met een 100% vrouwenquotum wil Parksessies dit proberen recht te trekken. Informatie over de programmering van Parksessies staat op www.parksessies.nl.

Parksessies 2018

Haarlems Klimaatakkoord

De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2040 aardgasvrij en circulair en in 2050 klimaatbestendig te zijn. Iedereen draagt zijn steentje bij en niemand valt buiten de boot, want alle Haarlemmers zijn nodig om mee te denken hoe we de duurzaamheidsambities samen behalen. Afspraken die volgen uit samenwerkingsverbanden tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en andere partners leggen we vast in het Haarlems Klimaatakkoord. Heb je ook een idee waarmee je kunt aansluiten bij het Haarlems Klimaatakkoord? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@haarlem.nl.

Foto: beeldbank gemeente Haarlem
Tekst: Christianne Lemckert

Meer Haerlems Bodem? Lees hier over Sping naar het Licht.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here