Als je een liefhebber bent van documentaires hebben we iets leuks voor je. Als je daarbij ook nog van muziek houdt, zit je helemaal gebakken. Het Patronaat brengt muziek en docu’s bij elkaar in Patro Doc: één keer per maand trakteert een Haarlemse artiest het publiek op een verhaal over zijn of haar muzikale inspiratiebron. Het verhaal wordt ondersteund door een documentaire en natuurlijk muziek.

Vorige maand trapte Rilan Ramhane, frontman van Rilan & The Bombardiers, de reeks Patro Docs af. Helaas was het een regenachtige avond, waardoor veel mensen op het laatste moment besloten om thuis te blijven. Voor de mensen die wel op dit nieuwe concept in het Patronaat Café af waren gekomen, was dat eigenlijk een cadeautje: het werd intiem. Dat was ook de setting van de hele avond. Rilan kwam dichtbij het publiek en de echtheid straalde ervan af. Rilan’s inspiratiebron: David Bowie. ”Ik heb geen Bowie-fetish ofzo, maar Bowie is net als ik geïnspireerd door verschillende stijlen en artiesten”. Duidelijk.

DavidBowie_SoundAndVisionHB                           RilanAndTheBombardiers_HB

Sound & Vision is de titel van de Bowie-documentaire. En die begon gelijk goed: De film werd ingezet met Nederlandse ondertiteling maar ook… Duits nagesynchroniseerd. Als er al ijs was, was dat bij deze gebroken. Hilariteit alom. Hoe grappig ook, een film die Duits nagesynchroniseerd is, dit was uiteraard een foutje van de techniek en werd snel hersteld.

Je hoeft geen Bowie fan te zijn om deze docu inspirerend te vinden. Je krijgt een beeld van iemands levensverhaal en hoe de persoon in kwestie is gekomen tot waar hij is gekomen. Dat de muzikale verhalen gepresenteerd worden door artiesten van Haarlems bodem is natuurlijk een dikke PLUS.

Deze docu duurde in totaal zo’n 1,5 uur. Na drie kwartier was er een break; even naar de wc, een nieuw drankje bestellen, een peukie doen, maar ook een intermezzo van Rilan. Deze intermezzo was niet mis. Hij speelde één van de nieuwste tracks van Rilan & The Bombardiers; Here Comes The Queen (in de gaten houden mensen, VETTE track!) en bracht uiteraard een nummer van Bowie ten gehore. Ook liet hij het liedje ‘The Little Bombardier’  horen. Ondanks dat dit nummer over (vermeende) pedofilie gaat, is de lekker klinkende titel de aanleiding geweest om z’n band ‘The Bombardiers’ te noemen. Kijk, dit soort weetjes krijg je alleen te horen op dit soort avonden. Na de pauze volgde de overige drie kwartier van de docu. Als afsluiter draaide Rilan, met z’n maat Misha aka DJ PCM, plaatjes, iets dat ze met regelmaat ook bij Storing doen.

Je weet, Haerlems Bodem is dol op nieuwe initiatieven. Voor een relaxed avondje uit vol muziek en inspiratie is dit een absolute aanrader. En dit was nog maar de eerste!

De volgende Patro Doc is op 27 februari en dan is de beurt aan singer-songwriter Yorick van Norden.
Iets meer dan een maand later, op 3 april, verzorgt Baptist jouw muzikale avond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here