Dit jaar is internationale vrouwendag op 8 maart. Verschillende maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben de handen ineengeslagen en toveren het Patronaat in Haarlem voor deze dag om tot het Matronaat. Een bijzondere en gevarieerde dag vol discussie, inspiratie, workshops, muziek, culinaire verrassingen en vermaak. Georganiseerd door en voor vrouwen.

Patronaat heet Matronaat
Wethouder Meijs spreekt

Wethouder Marie-Thérèse Meijs, onder andere verantwoordelijk voor diversiteitsbeleid, opent de viering van internationale vrouwendag in Zuid Kennemerland. Aan het einde van de dag worden de actiepunten uit de verschillende discussies en workshops aan haar aangeboden. 

Patronaat heet Matronaat

Als keynote speaker zal Prof. dr. Janneke Plantenga spreken over economische zelfstandigheid. Plantenga is hoogleraar Economie aan de Universiteit Utrecht en decaan van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Zij heeft onderzoek gedaan naar beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen, verlofregelingen, sociale zekerheid en kinderopvang. De Syrische feministe Dareen Hasan Halimah vertelt over haar films. 

Op het programma staan verder twee rondes met verschillende workshops voor vrouwen. Faridah Azimullah van MKB Haarlem geeft een workshop over de inclusieve economie en er zijn workshops over weerbaarheid, zelfverdediging en kinderopvang. Dichteres Sylvia Hubers komt haar gedichten voorlezen. Muziek is er onder andere van het Haarlemse vrouwenkoor Malle Babbe en de zangeres Alia Issa en dochters. Ook zal er ruimte zijn film en voor de geschiedenis van de vrouwenbeweging. 

Culinair biedt de dag een bijzondere ervaring met een foodmarkt waar verschillende hapjes uit onder andere de Iraanse, Marokkaanse, Somalische en Surinaamse keuken geproefd kunnen worden. Voor de avond is er een DJ aanwezig om de dag feestelijk af te sluiten. De viering vindt plaats op 8 maart van 13.00-22.00 uur in het Patronaat in Haarlem.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de nieuwste column Marianne Overbeeke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here