10, 11 en 12 oktober organiseerde Patronaat weer het festival Take Me To Church in de prachtige kerken van Haarlem. Iris Hond speelde donderdagavond Einaudi in de Groenmarktkerk gevolgd door Lucky Fonz III in de Nieuwe Kerk op vrijdag. Zaterdagavond sloot de Duitse pianist Niklas Paschburg af in de Groenmarktkerk. Haerlems Bodem ging de eerste twee avonden op pad om de sfeer te proeven.

Iris Hond speelt Einaudi

Iris Hond, Take Me To Church

Pianiste, componiste en zangeres Iris Hond was de afgelopen weken vaker in de media vanwege haar zoektocht in Iris en de 12 dates dan vanwege haar fenomenale pianospel. Toch zat de Groenmarktkerk vooral vol met bewonderaars van het laatste. Iris trapte naast het Take Me To Church festival, ook haar clubtour Iris Hond speelt Einaudi af. De Italiaanse componist Ludovico Einaudi schreef onder andere muziek voor de film Untouchables. Toen hij hoorde dat Iris uitsluitend zijn muziek zou voordragen stelde hij de voorwaarde dat zij ook haar eigen nummers zou spelen. En dat gebeurde ook. Iris Hond wisselde de vele nummers van Einaudi af met een eigen nummers als Please Stay en Home. Bijzondere momenten waren er ook in de persoonlijke toelichting die Iris tussen de nummers door gaf en het contact dat zij met het publiek zocht.

Iris Hond, Take Me To Church

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III, sowieso al een van de betere artiestennamen, was lichtelijk geïntimideerd door de grootsheid van de kerk. Was nergens voor nodig, want het publiek hing aan zijn lippen. Lucky’s muziek is niet ingewikkeld. Met mooi gitaar- en pianospel en teksten die Drs. P waarschijnlijk wel had kunnen waarderen, nodigde hij ons om een avond met hem mee te leven. Met humor en een verrassende lichtheid vertelde Lucky ons over moeilijke zaken: dood, leven, liefde, ouder worden en verloren sjaaltjes. Maar ook over mossels, vreemdgaan, meisjes en machteloosheid. En vertellen kan Lucky als geen ander. Hij speelde maar liefst twee uur, maar we hadden de rest van de avond nog naar hem kunnen luisteren.

Lucky Fonz III, Take Me To Church

Het concert was vanaf het begin gezellig. Halverwege vroeg hij of er trouwens nog vragen waren, want hij was al de hele tijd aan het woord. Iemand had inderdaad een vraag. Of hij Was ik maar een robot wilde spelen. Lucky Fonz is ook de beroerdste niet, dus dat wilde hij wel. Ook ging hij mid-show nog even een wijntje voor iemand halen. Schreeuwen deed Lucky Fonz ook veel, want “dat was zo mooi in een akoestiek als deze”. Helemaal gelijk in. Wij mochten ook volop meeschreeuwen en -zingen, want hoe vaak heb je die kans nou? Met zo’n akoestiek?

Lucky Fonz III, Take Me To Church
Lucky Fonz III, Take Me To Church

Patronaat trakteerde ons dit jaar wederom op een prachtige editie van Take Me To Church. Voorgaande jaren hebben we al mogen luisteren naar Spinvis, Maaike Ouboter, en nog vele anderen, en deze editie was minstens net zo indrukwekkend. Iris, Lucky en Niklas brachten ons drie mooie avonden. We kijken met smart uit naar volgend jaar.

Meer HB en muziek? Check hier het verslag van Kovacs in de Philharmonie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here