Kunstenaars Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels vertalen de anonimiteit van de smartphonecultuur naar een installatie voor de Stadskunstkamer. Sociale media zorgen ervoor dat men zich wereldburger voelt, vaak in het isolement van de eigen huiskamer. We gluren met z’n allen heel wat af, maar wat speelt zich nu werkelijk af achter de voordeur?

Peepshow Haarlem

Peepshow Haarlem

Leven in de grote stad: miljoenen mensen die samen eenzaam zijn. Deze tekst van Henry David Thoreau (Amerikaans schrijver 1817-1862) beschrijft de eenzaamheid van de grote stad. Bestaat eenzaamheid nog wel door de integratie van social media in ons leven? We sluiten vriendschappen met iedereen over de hele wereld. Geen eenzaamheid meer, ons leven is fantastisch. Althans, zo doen we het vaak overkomen op internet. We zoeken minder contact in het echte leven. Er is minder oog voor de directe omgeving. Bovendien laten we ons vaak van onze mooiste kant zien: Alles lijkt perfect, maar wat speelt er zich echt af achter de voordeur?

Peepshow Haarlem

Not for adults only

Met de ‘Peepshow’ in Haarlem vertalen de kunstenaars Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels de huidige tijdsgeest naar een bewegende installatie waarbij flatgebouwen met een grote diversiteit aan vensters de onzichtbare levens illustreren. Een peepshow voor alle leeftijden dus. De installatie is 24/7 te begluren in de Stadskunstkamer op de Raaks, hoek Jacobstraat.

Doe je ook mee?

Kijken is niet de enige mogelijkheid bij deze peepshow in Haarlem. Op zondag 23 februari tussen 15:00 uur en 16:00 uur is het mogelijk om tijdens een interactieve performance contact te leggen met de twee kunstenaars. Neem vooral je smartphone mee. 

Meer Haerlems Bodem? Lees hier het interview met Nadieh Bindels, initiatiefnemer Nachtwacht Haarlem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here