Is het je droom om een huis te verbouwen? Of wil je misschien graag een elektrische auto kopen? Dan is het nemen van een persoonlijke lening wellicht een idee. Het is vaak een voordelig alternatief tegenover een hypotheek, creditcard of een lease constructie.  In dit artikel vertellen we je graag waarom dat zo is.

Persoonlijke lening

Een creditcard is een van de meest voorkomende leningen. Je kunt er eenvoudig mee betalen en er is geen maximum tijd om je schuld af te lossen, mits je elke maand netjes een bepaald bedrag betaald. Een persoonlijke lening is heel anders dan een creditcard. Simpel gezegd is het een lening op afbetaling. Je leent bijvoorbeeld geld van een bank en betaalt over een vaste periode een maandelijks bedrag terug. De gemiddelde leeftijd van een persoonlijke lening ligt tussen de twee en vijf jaar, maar slechts één jaar of zeven jaar is soms ook een optie. Het rentetarief ligt meestal vast over de gehele looptijd.

Voordeel ten opzichte van hypotheek
Een persoonlijke lening heeft een groot voordeel ten opzichte van een hypotheek. Bij het aanpassen van een hypotheek lopen de kosten aardig op door de afsluitprovisie kosten, taxatiekosten, kosten voor een notaris en meer. Dat heb je bij een persoonlijke lening niet en bovendien kun je het altijd boetevrij aflossen.

Persoonlijke lening

Soorten leningen

Er bestaan twee soorten persoonlijke leningen, namelijk een gewaarborgde lening of een ongedekte persoonlijke lening. Bij de eerste variant biedt de bank iets van waarde aan als onderpand. Denk bijvoorbeeld een auto of een woning. Wanneer je niet in staat bent om je lening af te lossen, kan de bank je onderpand in beslag nemen. Vervolgens wordt de lening met het onderpand betaalt.

Ongedekte lening
Bij de meeste persoonlijke leningen is er geen sprake van een onderpand. Ze zijn dus ongedekt. Om te beslissen of je in aanmerking komt voor een lening kijkt een bank liever naar je financiële geschiedenis. Omdat een persoonlijke lening soms risicovol kan zijn voor een bank, kan het zijn dat je een hogere rente moet betalen. Aan de andere kant kun je bijna elk bedrag lenen dat je maar wilt. 

Ondernemen
Natuurlijk kijkt de bank naar je financiële situatie, maar in principe kan iedereen een lening afsluiten. Wie weet is het je droom om te gaan ondernemen. Je bent waarschijnlijk een van de duizenden ondernemers die een persoonlijke lening afsluiten om een eigen zaak te starten.

Persoonlijke lening

Schuld aflossen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een persoonlijke lening af te sluiten. Misschien wil je graag een grote som geld lenen om al je andere schulden af te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van een studielening of een creditcard schuld. Met een persoonlijke lening kan dit heel eenvoudig zonder dat er geld naar persoonlijke adviseurs of kantoren gaat. Het aflossen van een grote som geld wordt ‘schuldconsolidatie’ genoemd.

Wat is het voordeel van schuldconsolidatie?
Het grote voordeel van deze constructie is dat je slechts één maandelijkse betaling moet bijhouden in plaats van meerdere. Daarnaast heeft een lening voor schuldconsolidatie soms een lagere rente dan meerdere schulden bij elkaar. Controleer dit altijd even voordat je aan dit type persoonlijke lening begint.

Onverwachte uitgaven

Ten tweede nemen mensen soms een lening om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Het is natuurlijk niet fijn als je plotseling een flinke autoreparatie of een medische rekening moet betalen. Het kan soms nodig zijn om een noodfonds te hebben om de kosten te dekken. Maar wat als geen buffer hebt? In dat geval kan een persoonlijke lening goed van pas. Je kunt de uitgaven betalen en voorkomt daarmee een financiële crisis.

Lenen voor een woningrenovatie
Jaarlijks verbouwen tientallen Nederlanders hun huis. Een woningrenovatie is soms broodnodig, maar niet goedkoop. De kosten lopen soms op tot duizenden euro’s. Niet iedereen heeft dit geld meteen voorhanden. Het afsluiten van een lening zorgt ervoor dat je niet in financiële problemen belandt.  De renovatie kan meteen worden uitgevoerd en je betaalt de rekening in maandelijkse termijnen.

Droombruiloft of -vakantie

Een bruiloft of een droomvakantie zijn andere grote uitgaven waar je soms een lening voor moet afsluiten. Tegenwoordig ben je voor een trouwdag gemakkelijk een paar duizend euro kwijt. Een persoonlijke lening maakt het mogelijk om de mooiste dag van je leven te financieren. Hetzelfde geldt voor een vakantie. Misschien wil je er wel even lekker uit in de voorjaarsvakantie. Natuurlijk is het handig om alvast te sparen en meteen bij het boeken je vakantie te betalen. Maak je echter geen zorgen als dat niet kan, want een persoonlijke lening is in dat geval een goede optie. Natuurlijk zijn er aan lenen risico’s verbonden, maar zolang je elke maand netjes betaald is het een ideale oplossing. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here