Bij Haerlems Bodem introduceren we graag nieuwe of redelijk onbekende sporten (herinner je het artikel over onderwaterhockey nog?). We hebben nu weer iets nieuws gevonden en het schijnt een verslaving te zijn. Als je het eenmaal hebt gespeeld, wil je het blijven spelen. Haerlems Bodem sprak met Bernadette Snijders–Blok, één van de oprichters van ‘Pickleball Holland’, die erg actief bezig is om mensen kennis te laten maken met de sport én we speelden zelf ook een spelletje mee natuurlijk.

Pickleball: in de letterlijke vertaling moet je het niet zoeken want dan kom je niet ver. Pickleball is, hoe verrassend, een balsport. Het is over komen waaien uit Amerika, waar Bernadette vier jaar geleden voor het eerst een potje speelde. Na jarenlang tennis te hebben gespeeld was ze direct verslaafd aan deze combinatie van badminton, tafeltennis en tennis en introduceerde ze de sport met twee andere compagnons in Nederland. Samen richtten zij de ‘Dutch Pickleball Association’ op en zijn zij begonnen met een club in Amsterdam, die zich al snel uitbreidde naar Haarlem.

Hoe werkt het dan?

Pickleball is zoals gezegd een combinatie tussen badminton, tafeltennis en tennis. Je speelt op een veld ter grootte van een badmintonveld. Je gebruikt een paddle, die lijkt op een tafeltennisbatje. En het spel lijkt op dat van tennis, hoewel er wel een aantal regels anders zijn. Verder gebruik je voor het spel een harde, holle bal met gaten, die eigenlijk de snelheid van het spel eruit haalt waardoor de sport ook rustiger gespeeld kan worden. Pickleball is hierdoor ook geschikt voor wat oudere mensen die niet meer zo snel zijn, maar geloof ons wanneer wij zeggen dat het ook heel snel gespeeld kan worden! Voor ieder niveau dus.

Het materiaal is allemaal te leen als je gezellig komt pickleballen, dus je hoeft niets aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt zijn je sportschoenen!

Pickleball is een sociale sport waarbij je de hele club goed kunt leren kennen. Je kunt het spelletje namelijk enkel of dubbel spelen, maar dat hoeft helemaal niet altijd met dezelfde mensen. Als er namelijk iemand op de bank zit en je hebt drie games gewonnen, draait degene op de bank gewoon in. Ook kun je na een potje van team wisselen. Bernadette: “Sinds deze zomer hebben we vijf buitenvelden in Haarlem en dat maakt het de grootste pickleball-baan in Nederland. Zo klein is de sport dus nog.

Ontwikkeling van de sport

Bernadette heeft de sport ontdekt toen ze in Amerika woonde. “In Europa werd de sport toen nog nauwelijks gespeeld, maar sinds vier jaar maakt pickleball een opmars. Het aantal mensen dat zich aanmeldt blijft stijgen. Ook adviseren wij mensen die zelf een club willen opstarten welke stappen zij kunnen ondernemen om bijvoorbeeld subsidie aan te vragen en lenen hen materiaal om het eerste jaar een start te maken. Je hoeft het eerste jaar dus niet te investeren en dat maakt de sport erg laagdrempelig. In het begin was het echt een opstartfase: je koopt zelf materiaal, je nodigt je vrienden uit, je geeft wat clinics en langzamerhand voel je het groeien.

Nederlandse kampioenschappen

Al twee keer heeft de organisatie Nederlandse kampioenschappen georganiseerd en de eerste keer is Bernadette zelf eerste bij de vrouwen geworden. Het tweede jaar is dat haar al niet meer gelukt, dus je kunt merken dat het niveau snel stijgt. Dus mocht je kans willen maken op een gouden plak, zorg dat je goed wordt in pickleball en geef de sport naamsbekendheid! Wie weet wordt het wel een Olympische sport, dan kun je beter nu al beginnen met oefenen.

Daarnaast organiseren ze iedere twee jaar een internationale wedstrijd, waar veel landen in Europa aan meedoen en waar zelfs Amerikanen voor overvliegen. Zo is er in september een toernooi in Madrid en in oktober wordt er een toernooi in Engeland georganiseerd.

Het niveau stijgt dus snel, het aantal leden groeit en op steeds meer plekken in Nederland en Europa wordt er fanatiek aan pickleballen gedaan. Tijdens de training van afgelopen donderdag was er ook een Amerikaan op zakenreis bij, die graag een avondje wilde meedoen. Hij had Bernadette bericht via de website en zij nodigde hem van harte uit. Talking about networking people!

Open dag

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je kijken of pickleball iets voor jou is? Zaterdag 15 juli is er een open dag van de Pickleballclub in Haarlem. Deze wordt georganiseerd bij het Van Der Geest Sportpark in Haarlem Noord, waar ook de normale trainingen zijn. De open dag is van 14.00 tot 17.00 uur en gratis te bezoeken. Er is voldoende materiaal en er worden clinics gegeven, dus het enige wat je nodig hebt zijn je sportschoenen!

Haerlems Bodem actie!

Mocht je na de open dag geïnteresseerd zijn of kun je niet op de open dag komen, elke donderdag is er training vanaf 19.00 uur tot het donker wordt. Als je zegt dat je via Haerlems Bodem komt, betaal je de eerste keer maar € 1,50. Goed geregeld hè!

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Pickleball Holland.

1 REACTIE

 1. Hallo Loes,

  Mijn naam is Rob van Aarem. Ik heb je website geleden en heb een paar vragen.
  Ik woon al 43 jaar in Amerika en ben nu al zo’n 10 jaar wonend in Ellenton, Florida.
  Ik ben een enthousiast pickleball speler en speel 7 dagen per week.
  A.s Maandag kom ik naar Nederland en geef ik een demonstratie pickleball in Jubbega, Friesland.
  Wat zijn de afmetingen van de baan in meters en hoogte van het net ?
  Hoe kom ik aan de regels van het spel in het Nederlands.
  Kan ik uw telefoon nummer krijgen zodat ik u kan bellen als ik meer vragen mocht hebben ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here